Akademski čas za brucoše Univerziteta u Banjaluci (VIDEO)

488

U amfiteatru Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci danas je bilo svečano. Održan je prvi zajednički čas za studente brucoše raznih fakulteta.

Jovana Cvijetić iz Teslića je među 2 200 studenata koji su ove godine upisali jedna od studijskih programa Univerziteta u Banjaluci. Odlučila se za Pravni fakultet u Banjaluci jer je, kako kaže, ta oblast privlači još od djetinjstva. Zajedno sa mnogobrojnim drugim kolegama Jovana je prisustvovala akademskom času za student prve godina svih fakulteta u Srpskoj. Novi period u njihovom školovanju i zvanično je počeo.

– Zanimalo me to kako da nekoga odrbanim, na koji način. Zatim me kriminalistika zanimala. Jako me privlači krivično pravo i to je ono čemu se radujem, znam da je na drugoj godini predmet Krivično pravo – rekla nam je Jovana.

I ostali studenti koji su stali pred našu kameru, kažu slično. Znaju šta žele da postanu i spremni su za razne izazove.

– To je bila odluka na prvu. Dosta sam razmišljala i ovo mi se dosta svidjelo, pa ćemo vidjeti kako će ići – dodala je Nevena Vukojević, student prve godine Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjaluci.

Zainteresovanost brucoša je ove godine bila najveća za Fakultet bezbjednosnih nauka i Medicinski fakultet. Ipak, neki studijski programi nisu privukli dovoljan broj studenta, pa je početak nastave na određenim programima upitan.

– Vjerovatno na nekim ali zaista malom broju kao što je recimo Geološko inženjerstvo na Rudarskom fakultetu u Prijedoru, neće početi sa nastavom. A u isto vrijeme moram priznati da mi nemamo pravo uzeti brucošima pravo na njiohovo opredjeljenje da studiraju ono što vole na Univerzitetu u Banjaluci. U tom smjeru ćemo ozbiljno razgovarati o novim mjerama ili načinu upisa na Univerzitet iduće godine. Za sada vjerovatno svi studijski program idu, njih 57 ili 58 – naglasio je Milan Mataruga, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Fakultet je ove godine upisalo samo 58 brucoša manje nego prošle . Za predstavnike Univerziteta u Banjaluci, ovo je , u poređenju sa rezultatima upisa na druge Univerzitete u okolini, uspjeh.

Jelena Milovanović Soldan

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA