Zabranjeno finansiranje stranaka na meti revizora CIK-a

674

Revizori Centrealne izborne komisije otkrili su mnogo “rupa” u finansijama političkih stranaka odnosno zabranjenjih finansiranja. Izvještaj se mnogima nije dopao.

Među zabranjenim finansijerima SNSD-a našla se kompanija iz Dervente koja ja sa Vladom sklopila dva posla vrijedna 113 811 maraka.

Po narudžbi Ministarstva za izbjeglice firma je gradila stanove u Brodu i Prnjavoru, a istovremeno finansirala SNSD što je zabranjeno zakonom.

Revizori su “česljali”, a njihov tek objavljeni izvještaj glavni računovođa SNSD-a još nije pročitao.

Luka Petrović, ipak, smatra da primanjem donacije nije uradio ništa što je suprotno zakonu, iako tako ne misle revizori CIK-a.

– Pa ja nemam tu informaciju, ali sve što je rađeno rađeno je u dozvoljenim granicama. Prema CIK-u i pravilima CIK-a mogu nas finansirati samo ona preduzeća koja 50 procenata svoga prometa nemaju sa državom, odnosno gdje država većinski vlasnik, a to se kod nas nije desilo – rekao je Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a.

U zabranjenom finansiranju uhvaćeni su još PDP i Socijalistička partija, a po mišljenju revizora CIK-a novac poklonjen PDP-u preklopljen je poslovima koji su plaćeni iz budžeta grada Doboja.

Na zabranjenoj listi socijalista nalaze se čak tri kompanije, a zanimljivo je da se jedna koja finansira lokalni ogranak u Modriči bavi drvopreradom iako su iz Socijalističke partije i “Šuma Srpske” još ranije demantovali optužbe da se nabavka trupaca odvija preko stranke.

Generalni sekretar socijalista, Slobodan Protić, danas poručuje da su nakon upozorenja iz CIK-a vratili sve tri sporne donacije.

U PDP-u nisu jer su, kako kažu, pare uzeli ranije kad nisu ni znali da će sporna firma proći na tenderu.

– Ni u jednom slučaju nam nije bila namjera da protežiramo bilo koje privatno preduzeće pogotovo u Doboju gdje činimo jedan mali dio vlasti. Dakle nismo mi mogli znati da će “Doboj INVEST” nakon izbora dobiti neki posao u gradu Doboju i to je po mom mišljenju jedna manjkavost zakona o finansiranju političkih partija – kaže Perica Bundalo, generalni sekretar PDP-a.

CIK ovog puta u SDS-u nije otkrio zabranjene donatore što se dešavalo u prethodnim izvještajima.

– Sistem kontrole ne postoji i donatore je lako sakriti – kažu u nevladinoj organizaciji “Koalicja pod Lupom”. Istraživanju koje su proveli, kažu, pokazalo je da se državnim novcem prebijaju dugovi stranačkim donatorima.

Problem finansiranja od privatnih kompanija koje imaju sklopljene ugovore sa državom je veliki, a ide do toga čak da su u 2015. godine prema podacima pokazuju da u čak 23 kompanije su upravo suvlasništvo nosila 22 visokopozicionirana funkcionera političkih partija.

Sve sporne donacije privatnih kompanija odnose se na uplate veće od 100 maraka, jer se po zakonu one male ne prikazuju. Jovanović kaže da se, ipak, u brojnim malim transakcijama vrte milionski iznosi, kojima ni revizori CIK-a ne mogu da uđu u trag.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA