Upozorenje: Bitkoin je vaš i samo vaš rizik!

590

Hrvatska narodna banka upozorila je građane na moguće rizike u vezi s ulaganjima u virtualne valute i pozvala da oprezno i odgovorno postupaju prilikom ulaganja.

Kako navode, za takav vid ulaganja sami u cijelosti snose rizik gubitka uloženog.

S obzirom na povećani interes javnosti za ulaganje i trgovanje virtualnim valutama, iz HNB-a su upozorili da virtualne valute nisu elektronski novac u skladu sa Zakonom o elektronskom novcu niti predstavljaju platnu uslugu prema Zakonu o platnom prometu.

U skladu sa tim, HNB ne izdaje licencu kompnijama koje izdaju ili trguju virtualnim valutama niti ima zakonsku osnovu za njihov nadzor, navodi se u saopštenju.

– Novčana sredstva uložena u virtualne valute nisu zaštićena sistemom osiguranja depozita. Stoga osobe koje se odluče na ovakav vid ulaganja same u cijelosti snose rizik gubitka uloženog – navodi se u upozorenju koje je centralna banka objavila na svojim internet stranicama.

Uzimajući u obzir navedeno, pozivamo građane da oprezno i odgovorno postupaju prilikom ulaganja u virtualne valute, navode iz HNB-a.

Inače, Evropsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA) je krajem 2013. godine upozorilo na niz rizika. Iz EBA su upozorili da korisnici na platformi za trgovanje valutama mogu izgubiti svoj novac, a novac iz “digitalnog novčanika” može biti ukraden. Dalje, korisnici nisu zaštićeni kada se koriste virtualnim valutama kao platežnim sredstvom, a vrijednost bitkoina ili druge virtualne valute podložna je brzim promjenama i čak može pasti na nulu. Postoji i mogućnost zloupotrebe transakcija u virtualnoj valuti za kaznena djela, uključujući pranje novca te na kraju posjedovanje virtualnih valuta može podleći poreskim obavezama, kao što su PDV ili porez na kapitalnu dobit.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA