Turska: Darvina izbacuju, đaci će učiti o džihadu iz “ljubavi”

562

Učenici u Turskoj vraćaju se sutra u školske klupe i biće posljednja generacija koja će učiti o evoluciji na časovima biologije. Naime, od naredne jeseni ni evolucije ni njenog teoretičara Čarlsa Darvina neće biti u užbenicima, ali će na časovima vjerske nastave biti predavano o džihadu kao “ljubavi prema otadžbini”.

Agencije navode da su turske vlasti objavile promjenu više od 170 tema u nastavnom programu, uključujući bilo šta što se direktno odnosi na teroriju evolucije na časovima biologije u srednjim školama.

Navodi se da su najavljene kritike izazvale negodovanje i da ih kritičari nazivaju preobličavanjem obrazovanja u skladu sa konzervativnom i islamski orijentisanom zvaničnom linijom vlasti.

Ministar obrazovanja Ismet Jilmaz izjavio je da su u novom programu teme pojednostavljene u nastojanju za “harmonizacijom sa razvojem učenika” i da će evolutivna biologija, za koju je njegovo ministarstvo smatra da je previše napredna za srednju školu, i dalje biti predavana na univerzitetu.

AP navodi da druge osporavane promene uključuju učenje o džihadu ili vjerskom ratu na časovima vjerske nastave kao o “ljubavi prema otadžbini”, kao i manje posvećivanja pažnje osnivanju turske republike Mustafi Kemalu Ataturku, kojeg poštuju sekularno orijentisani Turci. Navodi se da je Ataturk odvojio državu od religije, a da je stranka aktuelnog turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana osporila ovu striktnu podjelu i uvela religiozniji pristup.

Učenici u Turskoj takođe će učiti i o organizacijama protiv kojih se ta zemlja bori – Kurdistanskoj radničkoj partiji (PKK), “Islamskoj državi” i mreži kojom iz SAD rukovodi vjerski vođa Fetulah Gulen.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA