Sportski vremepolov: Dugo brojanje i tragičar Dempsi

680
Dugo brojanje

Na današnji dan 1927. održan je bokserski spektakl koji je dobio naziv Dugo brojanje. Tragičar je bio Džek Dempsi, a šampionski pojas preuzeo je Džin Tani.

Bio je to praznik plemenite vještine na krcatom “Soldžer fildu” u Čikagu, gdje se okupilo skoro 150 000 ljudi. Na talonu je bila titula u teškoj kategoriji, ali i 2,8 miliona dolara, što je u to vrijeme bila ogromna cifra.

Tani je imao inicijativu u većem dijelu meča, a onda je Dempsi, u sedmoj rundi, krenuo u ofanzivu. Lijevim krošeom je “patosirao” rivala i, kada se činilo da je nadomak odbrane titule, napravio je početničku grešku.

Prema pravilima države Ilinoj, bokser koji sruši rivala na pod mora da se odmakne u najdalji ugao ringa i tek tada počinje brojanje. Džek to nije odmah uradio, nego je četiri, pet sekunde ostao iznad protivnika. To mu je, usotalom, bila i navika. No, ovaj put ga je skupo koštala.

Tani je ustao kada je sudija izbrojao devet. Prema priznanju mjerača vremena Pola Bilera, Džin je bio u nokdaunu punih 13 sekundi. Da se Džek odmakao na vrijeme, odbranio bi pojas. Ovako, Tani se pribrao i nastavio brobru. Slavio je dlukom sudija nakon deset rundi meča koji je zauvijek ostao upamćen kao Dugo brojanje.

Slavljenik Ronaldo

o Godine 1976. rođen je proslavljeni brazilski fudbaler Ronaldo. Luiz Nazario de Lima se smatra da je jedan od najboljih napadača svih vremena. Popularni Zuba je zaigrao za mladu reprezentaciju Brazila u 14. godini, a prvi profesionalni ugovor potpisao je sa Kruziero. Na veliku scenu stupio je u dresu PSV-a, punim sjajem zablistao u Barseloni, a “teror” nad golmanima nastavio u Interu, Realu, Milanu i Korintijansu. Da nije imao tešku povredu koljena, mogao je da ostvari još uspješniju karijeru. Sa 15 golova drugi je strijelac Mundijala iza Miroslava Klozea (16).

Bezuspješan štrajk NFL igrača

o Jedanaest godina kasnije NFL igrači su pokrenuli drugi štrajk u pet sezona. Vlasnici klubova nisu im ispunili zahtjeve, nego su angažovali malo poznate rezervne fudbalere s kojima su nastupali u tri kola. Regularni igrači su odustali od štrajka nakon 24 dana.

Rođen Zdravko Kuzmanović

o Istog dana rođen je Zdravko Kuzmanović, povremeni reprezentativac Srbije i vezista Malage. Karijeru je započeo Direnastu, zatim se dokazao u Bazelu, odakle je prešao u Fiorentinu. Igrao je još i u Štutgartu, Interu, te Udinezeu. Za “orlove” je upisao 50 nastupa i šest golova.

CBS kažnjen sa 550 000 $

o Na današnji dan 2004. godine televizija CBS kažnjena je sa 550 000 dolara. Razlog: obnažene grudi Dženet Džekson tokom prenos Superbola.

De. M.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA