Rusko – američki “cirkus u San Francisku” (FOTO)

640

Najnovije događaje u ruskom konzulatu u San Francisku, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je nazvala “cirkusom i novom hajkom”.

Ona je rekla da osoblje generalnog konzulata u San Francisku sprovodi pripreme za privremenu obustavu rada, prenosi Tas, dok prema tvrdnjama AP kulja dim iz ruskog konzulata jer zaposleni pale stvari u kaminu.

Agencija navodi da su pred zgradu konzulata došla vatrogasna kola zbog dima. Prema podacima vatrogasaca, dim je dopirao iz kamina.

– I odmah su počela pitanja američkih novinara kakav je to dim koji se vije iznad ruskog diplomatskog predstavništva – napisala je Zaharova na svom Fejsbuk profilu.

– Odgovaram – u toku su pripreme za privremenu obustavu rada. S tim u vezi mogu da se zatvaraju prozori, spuštaju roletne, isključuje svjetlo, zatvaraju vrata, izbacuje đubre.. – napisala je ona.

Dodala je da radnici konzulata umjesto da ispunjavaju svoje obaveze, moraju vanredno da zatvore zgradu.

– Mada ne, ne zgradu, već rusko-američke odnose da bi ih sačuvali za neka bolja vremena – zaključila je Zaharova.

Rusko Minstarstvo spoljnih poslova optužilo je američke vlasti za direktno kršenje imuniteta ruskih diplomata sa planiranim pretresom konzulata u San Francisku koji će da sprovede američki FBI.

Zaharova je precizirala da će biti izvršen i pretres stanova zaposlenih u ruskom konzulatu u San Francisku.

– Zahtjev američkih vlasti predstavlja direktnu prijetnju za bezbjednost ruskih državljana – istakla je Zaharova, prenio je AFP.

Ona je precizirala da će pretres biti obavljen u subotu.

SAD nastavljaju da pogoršavaju ionako napetu atmosferu dijaloga sa Rusijom preduzimanjem nečuvenih akcija, konstatovala je Zaharova, prenosi Tas s.

Time, kako je istakla, SAD ugrožavaju mogućnost za saradnju.

– Snažno protestujemo zbog poteza Vašingtona kojima se ignoriše međunarodno pravo i, kao što je uobičajeno u diplomatskoj praksi, mi zadržavamo pravo da uzvratimo. To nije naš izbor, primorani smo na to – kaže Zaharova.

Moskva će spremiti “oštar odgovor” na odluku SAD da zatvori konzulat Rusije u San Francisku, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

– Spremićemo oštar odgovor na stvari koje se pojave potpuno iznenada kako bi nam nanele štetu i koje su isključivo vođene željom da ugroze naše odnose sa SAD –  rekao je Lavrov u obraćanju studentima na jednoj visokoj diplomatskoj školi u Moskvi, prenosi agencija AP.

Iz dimnjaka ruskog konzulata u San Francisku, koji po nalogu administracije američkog predsjednika Donalda Trampa treba do subote da se zatvori, kulja crni dim, javila je agencija AP, tvrdeći da osoblje pali neidentifikovane predmete u kaminu.

Kako se navodi, vatrogasci su došli do konzulata, ali im nije dozvoljeno da uđu u zgradu.

Reporter američke agencije tvrdi da je čuo da su ljudi koji su izašli iz zgrade rekli vatrogascima da “nema problema” i da “osoblje konzulata pali neidentifikovane predmete u kaminu”.

Portparolka vatrogasne jedinice San Franciska Mindi Talamadž je izjavila da su primili poziv zbog dima i da je upućena ekipa, ali da je utvrđeno da dim dolazi iz dimnjaka.

– U njihovom kaminu je gorjela vatra – rekla je ona.

Talamadž je kazala da ne zna šta šta su palili po danu kada je u San Francisku u podne bila temperatura od 35 stepeni Celzijusa.

– To nije slučajno, nešto su palili u kaminu – navela je ona.

SAD su naložile juče Rusiji da zatvori svoj konzulat u San Francisku, kao i dva objekta u Vašingtonu i Njujorku, kao odgovor na to što je Moskva smanjila američko diplomatsko osoblje u Rusiji.

Stejt department je saopštio da je ta odluka donesena “u duhu reciprociteta”, dodajući da je rok za zatvaranje objekata do subote, 2. septembra.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA