Prijedor: Počeli radovi na novom muralu (VIDEO)

919

“Negdje između početka i kraja”, naziv je murala koji će biti oslikan na fasadi zgrade Osnovne škole “Desanka Maksimović”. Radovi bi, prema riječima autora, trebali biti završeni za 10-ak dana.

– Prije svega drago mi je što sam prošao, jer mi se sviđa projekat. Učestvovao sam kao asistent na radu na prvom muralu – rekao nam je Selver Begić, autor murala.

Prijedor će dobiti šesti mural. Prvi je 1998. godine oslikala italijanska umjetnica, Paola de Maninkor, čije ime i nosi nagrada, koju pobjednik dobija, a ostalih pet rezultat su projekta “Prijedor, grad murala”.

– Pokrenuli smo ovaj projekat s ciljem da brendiramo Prijedor kao grad umjetnika. Murali su nešto što je transparentno, vidljivo, uočljivo, nešto što je savremena umjetnost. Tako smo željeli da pokažemo da Prijedor ima dugu tradiciju kao grad slikara. Mislimo da ovaj projekat ima veliku turističku, kulturnu i sveukupnu važnost za grad – mišljenja je Boris Eremić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika, Prijedor.

Na ovogodišnji konkurs pristiglo je oko 40 prijedloga od umjetnika iz nekoliko zemalja. Autoru pobjedničkog murala, pored plakete “Paola de Maninkor”, pripašće i novčana nagrada od 3 000 maraka.

Branka Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA