Prijedor dobio peti mural (VIDEO)

1249

U Prijedoru je sinoć otvoren peti mural u okviru projekta “Prijedor, grad murala” autora akademskog slikara iz Banjaluke Selvera Begića.

Zid prijedorske osnovne škole “Desanka Maksimović” od sada krasi mural čiji je naziv “Negdje između početka i kraja”.

– Prilagođen je području na kojem je mural, prilagođeno djeci i formom i koloritom – rekao je autor murala Selver Begić.

Osim što je grad slikara, Prijedor je postao i grad murala. U Udruženju likovnih umjetnika tvrde da im na konkurs za izbor najljepšeg murala iz godine u godinu stiže sve veći broj prijava.

– Prijedor, grad murala je veliki projekat, jedini takav u jugoistočnoj Evropi, koji ima za cilj brendiranje Prijedora kao grada slikara. Želim napomenuti da murali imaju veliku kulturnu, turističku, ali i estetsku vrijednost – kazao je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika, Prijedor Boris Eremić.

Novi mural obišli su i zvaničnici Srpske, ali i italijanskog grada Trento. Iz resornog ministarstva poručuju da je Prijedor pozitivan primjer kada je u pitanju promocija kulturnih vrijednosti.

– Ja moram da kažem da je Prijedor, ne samo po muralima i slikarstvu vodeći u Srpskoj. Na grad prijedor bi trebalo da se ugledaju i druge lokalne sredine, jer on iz svog budžeta izdvaja mnogo sredstava za kulturu – dodala je pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković.

Autoru murala pripala je novčana nagrada od 3 000 KM i plaketa “Paola de maninkor”.

Paola de Maninkor bila je italijanska umjetnica koja je naslikala prvi mural u gradu na Sani.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA