I pored dobre ekonomije, velika dugovanja

437

Kada je u pitanju španska ekonomija, Katalonija je jedan od važnijih dijelova koji je zadužen za ekonomiju Španije. I pored toga, ono što predstavlja jedan od većih problema ovog dijela Španije, jesu velika dugovanja.

Katalonija je 2016. godine španskom bruto domaćem proizvodu (BDP) dala doprinos od 19 odsto.

Ovaj region je sa 28.600 evra četvrti po BDP po glavi stanovnika, odmah iza Madrida, Baskije i susjedne provincije Navara, navodi AP.

Poput Madrida i u Kataloniji je stopa nezaposlenosti niža nego u ostatku Španije, 13,2 odsto u drugom kvartalu 2017. godine.

Katalonije je najveći izvoznik u Španiji i četvrtina proizvoda iz tog regiona prodata je prošle godine u inostranstvu i u prvom kvartalu ove godine.

Ovaj region je privukao i oko 14 odsto stranih investicija 2015. godine, što je najviše iza Madrida, gdje je otišlo 64 odsto, ali daleko ispred ostalih regiona.

Sjedišta nekoliko većih kompanija su u Barseloni, uključujući tekstilnu grupaciju “Mango”, treća po veličini španska banka “Saiksa”, “Prirodni gas”, gigant za auto-puteve “Abertis”, lanac parfema “Puig” u vlasništvu Nine Riči, Paka Rabana i Žan-Pol Gotijea.

Stubovi katalonske privrede su poljoprivreda, hemijska proizvodnja i auto-sektor.

Polovina španske hemijske proizvodnje je u Kataloniji i veliko sjedište je u Taragoni.

Obrt kapitala u Kataloniji veći je nego u Austriji i Danskoj.

Katalonija je prošle godine bila druga po proizvodnji automobila u Španiji odmah nakon Kastilje u Leonu. “Nisan” i “Folksvagen” imaju svoja postrojenja u tom regionu.

Od devedesetih godina prošlog vijeka Katalonija je ulagala u istraživanja, posebno u sektoru bionauke, neuronauke, ćelijsku biologiju i taj sektor sada predstavlja sedam odsto od BDP-a ovog regiona.

Univerziteti u Kataloniji su među najboljim u Španiji. Ovaj region privukao je u proteklom periodu najveći broj turista. Prošle godine ovaj region posjetilo je 18 miliona turista ili četvrtina od ukupnog broja stranaca koji su došli u Španiju.

Međutim, dugovanja predstavljaju 35,4 odsto BDP Katalonije koja je bila treći region po obimu zaduženja u prvom kvartalu ove godine odmah iza Valensije i Kastilja la Manče.

Krajem juna dugovanja Katalonije iznosila su 76,7 milijardi evra.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA