NATO u Tuzli: Vježba ili nešto drugo?

736

Vježba pod pokroviteljstvom NATO, koja danas počinje u Tuzli, za jedne je dokaz da Alijansa grabi BiH u svoje članstvo, a za druge tek obično vježbanje civilne zaštite.

U svakom slučaju, NATO vježbe za upravljanje posljedicama kriznih situacija u elementarnim nepogodama pod nazivom “Bosna i Hercegovina 2017” biće jedna od najvećih te vrste, jer je predviđeno učešće 1 400 učesnika iz 34 zemlje članice i iz partnerskih zemalja među kojima je i Srbija.

Trajaće do 29. septembra u i oko Tuzle, u osjetljivom političkom trenutku – kada se očekuje aktiviranje Akcionog plana za članstvo BiH u NATO (MAP) i kada se po odluci Ustavnog suda BiH traži knjiženje vojnih lokacija i u RS na Ministarstvo odbrane BiH.

– Održavanje ove vježbe jedna je od poslednjih naših provjera pred pristupanje NATO –         tvrdi ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Husein Topčagić.

Sličnog mišljenja je i profesor beogradskog Fakulteta za bezbjednost Darko Trifunović koji smatra da je vježba samo jednan o djelova slagalice neizbježnog BiH puta u Alijansu.

On naglašava da BiH velikim koracima grabi ka NATO, a da je navodno protivljenje iz RS samo “predstava za javnost” nakon što je nekadašnji srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović potpisao pristanak za aktiviranje MAP. Trifunović tvrdi da SAD kroz NATO želi BiH, ali i Srbiju, u dijelu “svog dvorišta”, a motiv su energetski interesi.

– Kroz BiH će proći američki gasovod Južni koridor koji će da ide od Izraela i Sredozemnog mora, preko Kipra, Grčke, Albanije, Crne Gore, BiH i Hrvatske, do terminala Krk. Prije sedam godina sam rekao da zbog ovoga od ruskog Južnog toka neće biti ništa, zato što ne možeš da praviš česmu u tuđem dvorištu. Amerika smatra da je Evropa njeno dvorište i u njemu, kao najveći proizvođač prirodnog gasa na svijetu, žele da ga prodaje. Rusija je izgubila Hladni rat, a time i Istočnu Evropu. Geopolitika uopšte nije politika, nego nastup sile, a to znači bezbjednost – kaže Trifunović.

Tvrdi da će Amerikanci “na sve načine pokušati da spriječe svakog ko ih ometa u tome”.

– Nažalost, na tom putu se našla Srbija i RS. Umjesto da smo pregovarali, da smo vidjeli sebe u toj priči i zauzvrat tražili nešto, oni su nas označili kao glavne kočničare, kao malu rusku braću koja pred razjarenog bika izlazi mašući ruskom zastavom. Takva politika može da dovede RS ili i Srbiju na ivicu opstanka. Dodik je stavljen na crnu listu američke administracije i sada pokušava da uradi sve da ponovo bude onaj Dodik iz 1997. Međutim, igra je završena – zaključuje Trifunović.

Jerinić: Nema veze

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić kaže da su tvrdnje kako je vježba uvod za ulazak BiH u NATO – rezultat neinformisanosti.

– Još nismo dobili ni odobrenje za pristup MAP, a kamo li za članstvo u NATO. Ova vežna je ranije planirana i može samo da koristi civilnim strukturama vlasti u slučaju elementarnih nepogoda koje smo već preživjeli. Ne vidim tu ništa loše, jer smo u BiH već imali požare i poplave – kaže Jerinić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA