Milaković za SrpskaCafe: 7. februar se mora proglasiti Danom žalosti!

2993
Milan Milaković

Ne smijemo zaboraviti stravičan ustaški zločin na području Šargovca, Drakulića i Motika koji se dogodio 7. februara 1942. godine! I sam sam potomak žrtava tog zločina te osjećam dodatnu odgovornost da sačuvam datum od zaborava, zbog čega sam u potpunosti angažovan na inicijativi da se 7. februar proglasi Danom žalosti!

Rekao je ovo u razgovoru za portal SrpskaCafe Milan Milaković, potpredsjednik banjalučke Skupštine a ujedno i drugi mandat odbornik Socijalističke partije u lokalnom Parlamentu.

– Za mene je pozicija potpredsjednika Skupštine bila izazov i činim sve da se moj rad osjeti i na terenu. Pored pomenute inicijative, preusmjeravaću dio svoje potpredsjedničke plate za finansiranje i opremanje prostorija koje će grad dodijeliti Udruženju Jadovno i izgradnji spomen obilježja stradaloj djeci u Šargovcu kod Osnovne škole “Đura Jakšić” – rekao je Milaković.

Đokić kreira, mi ostali sprovodimo zadatke

Milan Milakovic2

o Spominje se i da bi u SP-u pojedinci voljeli da smanje uticaj poslanika Nedeljka Milakovića i vas. Imate li takva saznanja?

– Ne mislim da i Nedeljko i ja nešto previše utičemo na politiku koju generalno vodi Socijalistička partija. Predsjednik Petar Đokić je iskusan političar i on jedini može da kreira velike polove u partiji. Svi mi ostali smo tu da sprovodimo zacrtane zadatke i naš rad je podložan analizi. Nije mi poznato da se nekome ne sviđa šta ja radim a posebno da je potrebno da mi se smanji uticaj.

o Kada sumirate nepunu godinu koja je iza nas, kako ocijenjujete aktuelni skupštinski saziv te rad gradonačelnika Igora Radojičića?

– Ovaj sastav skupštine od samog konstituisanja pokazao je da može da radi u interesu građana, prvenstveno suočavajući se sa gorućim problemima, uglavnom iz oblasti infrastrukture i finansija. Gradonačelnik je hrabro ušao u brojne projekte i na nama je da u zakonodavnom smislu pratimo njegov rad. Mislim da je problem Toplane oduzeo dosta vremena i energije i da će na kraju rezultat biti u korist svih onih koji su godinama imali problem sa grijanjem u gradu. Bitno je i refinansiranje dugova nastalih u ranijem periodu jer je stvoren dovoljan prostor da se budžet grada moža nazvati i razvojnim, umjesto socijalnim, kakav je zatečen. Izborom načelnika, stvaraju se i uslovi da se i oni oslobode u svom radu i da svi damo onoliko koliko se od nas očekuje.

o Kako komentarišete broj od osam odbornika koji više nisu članovi partija sa čije liste su ušli u Skupštinu?

– Socijalistička partija kojoj pripadam ostala je u istom kapacitetu i drago mi je da su nas mimoišle turblencije kojima su bile obuhvaćene ostale političke partije. Naša tri odbornika striktno poštuju koalicioni dogovor i isto očekujemo od svih onih sa kojima smo ušli u vlast. Mislim da ima još stvari i pozicija koje nam pripadaju, ali o tome planiramo da razgovaramo na sastanku koalicije. Banjalučka opozicija je potpuno razbijena jer mislim da su brojni odbornici shvatili da nemaju više vremena da budu u opoziciji. Gradskoj vlasti je potrebna jaka opozicija koja je u svim demokratijama dobar korektivni faktor.

o Vaše ime je povezivano sa bivšim predsjednikom Skupštine Banjaluke Budimirom Balabanom, te se govorilo da ćete se pridružiti novoformiranom klubu “Sloboda”. Da li je bilo sličnih pregovora?

– Klub “Soboda” je formiran od odbornika DNS-a i rezultat je njihovih unutrašnjih problema. Budimir Balaban je o svojoj namjeri da napusti partiju čiji je bio dugogodišnji član razgovarao sa gotovo svim odbornicima pa i sa nama. Njegovi planovi nisu se poklopili sa našima i tu su razgovori i prestali. Naravno, da smo željeli da budemo informisani i na tome se sve završilo. Kako sam ga tada shvatio njegov cilj nije bio rušenje gradonačelnika Radojičića već pokušaj stvaranja neke druge skupštinske većine. Mi smo o svemu razgovarali na partijskim sastancima te donijeli odluku da se ta inicijativa odbaci. U političkom smislu od toga je prošlo dugo vremena i naš stav je bio da se ne miješamo u unutrašnje probleme koalicionog partnera.

o Na sljedećoj gradskoj konferenciji SP-a trebalo bi da se bira novi gradski odbor. Imajući u vidu da ste odbornik i član SP-a sa najvećim brojem glasova na posljednjim izborima, da li se vidite kao prvi čovjek banjalučkih socijalista?

– Gradski odbor Socijalističke partije nakon jednog turbulentnog perioda ponovo je ušao u mirne vode. Bez afera i borbe za pojedinačne pozicije, završavamo još jedan izborni proces sa ciljem da partija u 2018. godinu uđe što spremnija za izbore. Izbor rukovodstva gradskog odbora neće biti nimalo lak posao jer se na spisku nalazi dosta dobrih kandidata. Kao neko ko treba da vodi tim socijalista pominju se imena profesora Zorana Lukića, Gorana Selaka i Zdenke Gojković, pa i moje. Lično nemam ambicija za tu poziciju ali ako za to budem dobio podršku većine, možda prihvatim i taj izazov.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA