“Kreš” testove prošlo devet automobila (VIDEO)

1087

EuroNCAP objavio je rezultate sa najnovije ture “kreš” testova na kojima se našlo čak devet modela automobila.

Ispitivanja bezbjednosti ove nezavisne organizacije sa sjedištem u Briselu prošli su: Ford Fiesta, Jeep Compass, Mazda CX-5, Mercedes C klase Cabriolet, Opel Grandland X, Renult Koleos, Opel Ampera-e, Kia Rio i Kia Picanto.

Očekivano, svi SUV modeli (Compass, CX-5, Grandland X i Koleos) osvojili su najviše ocjene za bezbjednost. Njima su se pridružili nova Fiesta i Mercedes C klase Cabriolet, koji su takođe dobili po 5 zvjezdica, dok je 4 zvjezdice dobio električni Opel Ampera-e.

Kia Rio i Picanto testirani su u dvije verzije – sa standardnom opremom i sa dodatnim bezbjednosnim paketom. Rio je ocijenjen sa 5 zvjezdica sa dodatnim paketom, dok je u standardnoj verziji koja se prodaje na tržištu prikupio samo 3 zvjezdice.

Što se tiče manjeg Picanta, on je dobio 4 zvjezdice u verziji sa dodatnim bezbjednosnim paketom, dok je bez njega ostao na ocjeni 3.

Podsjećamo, EuroNCAP je 2016. uveo duple testove i ocjene za one modele koji u standardnoj opremi nemaju bezbjednosi paket opreme – jedan za verziju sa standardnom opremom i drugi za varijantu koja ima opcione elektronske sisteme bezbjednosti.

Na taj način, potencijalni kupci automobila lakše mogu da uporede bezbjednosne karakteristike osnovnih verzija različitih modela. Takođe, oni koji planiraju da nabave novi automobil bolje će razumjeti u kojoj mjeri opcioni sistemi asistencije doprinose bezbjednosti u vožnji, jer će im biti predočene ocjene za obe verzije – bazičnu i onu sa dodatnom sigurnosnom opremom.

Zato su i ova dva modela kompanije Kia ispitivani dva puta.

U nastavku možete pogledati snimke najnovijih testova bezbjednosti koje je objavio EuroNCAP:

Ford Fiesta:

Renault Koleos:

Opel Ampera-e:

Opel Grandland X:

Kia Rio:

Kia Picanto:

Jeep Compass:

Mazda CX-5:

Mercedes C klase Cabriolet:

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA