Košarac: Ivanić nema pravo da drži lekcije Srpskoj!

703

Počasni predsjednik PDP, Mladen Ivanić, koji je na poziciju člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske izabran glasovima Bošnjaka, nema pravo da drži političke lekcije nikome u Republici Srpskoj, a kamoli predsjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku i SNSD, rekao je Staša Košarac,predsjedavajući Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.


– Mladen Ivanić je u Predsjedništvo BiH izabran glasovima Bošnjaka, zbog čega je u ovom mandatu radio u interesu onih čiji su glasovi presudno uticali na taj izbor. Svaki put kad bi i pomislio da treba nešto da uradi za srpski narod, Bakir Izetbegović i SDA bi ga podsjetili čijim je glasovima izabran – rekao je Košarac, komentarišući Ivanićeve stavove u vezi sa pitanjem referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Prema riječima Košarca, Ivanićev izbor u Predsjedništvo BiH omogućio je ulazak stranaka takozvanog Saveza za promjene u vlast na nivou zajedničkih institucija u Sarajevu i pokrenuo spiralu izdaje i brojnih odluka štetnih po interese Republike Srpske.

– Bakir Izetbegović mogao je da radi šta hoće jer Ivaniću nije padalo na pamet da ospori bilo koju odluku Predsjedništva BiH, iako je za to imao mnogo prilika i razloga. Uvjeren sam da za tri godine mandata, Ivanić nije uradio ni tri dobre stvari za Republiku Srpsku – naglasio je Košarac.

On je dodao da lekcije institucijama Republike Srpske nema pravo da drži političar koji nije smio da sazove sjednicu Predsjedništva BiH kako bi Bakiru Izetbegoviću u lice rekao da nije saglasan sa odlukom o pokretanju revizije presude Međunarodnog suda pravde u slučaju protiv Srbije.

– Zbog Ivanićevog kukavičluka ta odluka nije institucionalno spriječena, baš kao što nije spriječeno ni vaninstucionalno i protivzakonito djelovanje ambasadorke BiH u Holandiji koja je neovlašteno otvarala Ivanićevu poštu. Ni Ivanić, ni njegov šef diplomatije Igor Crnadak nikada nisu smjeli da podnesu zahtjev za smjenu te ambasadorke – upozorio je Košarac.

On je izrazio zabrinutost zbog sve češćih odluka i stavova Predsjedništva i Ministarstva inostranih poslova BiH u vezi sa aktiviranjem MAP i procesom približavanja BiH NATO, a koje su u suprotnosti sa stavovima institucija Republike Srpske.

– Odluke koje donosi Ivanić u Predshedništvu i stavovi koje ovih dana u Njujorku iznosi Crnadak nisu u interesu Republike Srpske, koja se sprema da u Narodnoj skupštini donese dokument o vojnoj neutralnosti, identičan onom koji ima Srbija. Stav institucija Republike Srpske u vezi s ovim pitanjem više je nego jasan – nema ispunjavanja uslova za aktiviranje MAP i nema daljeg kretanja ka NATO – zaključio je Košarac.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA