ISPLIVALO NA VIDJELO: SK PRISILIO RTS DA NAREDI ZATAMNJENJE UTAKMICA

21647

Javnost Srpske je šokirana dopisom Radio televizije Srbije u kojem se zahtijeva da, po svaku cijenu, zatamne prenose utakmica Eurobasketa! 

U slučaju da se to ne učini, ova kuća zaprijetila je da će trajno zabraniti emitovanje programa RTS i RTS 2 operaterima u Srpskoj.

S obzirom da je to kod građana Srpske, ali i Srbije izazvalo bijes i negodovanje koje je eskaliralo na društvenim mrežama, RTS se oglasio i saopštenjem iz kojeg vrlo jasno proizilazi da im je Sport Klub uputio prijetnju da moraju zatamniti prenose utakmica u BiH – prijeteći čak da će zahtijevati gašenje signala  sa EP i za kompletnu Srbiju!?

Da se podsjetimo:

Rješenjem Konkurencijskog savjeta BiH i pravosnažnom presudom Suda BiH Sport Klub je kažnjen zbog zloupotrebe dominantnog položaja u BiH. Njima je zabranjena dalja zloupotreba ekskluzivnih prava i to tako što će ih uskraćivati operaterima. Naređeno im je i da sadržaje Sport Kluba moraju ustupiti svim operaterima u BiH pod istim uslovima.

Pet godina poslije, vlasnici Sport Kluba nisu izvršili sudske presude, što je presedan u istoriji evropskih presuda, a sada su se i Sudu BiH i Konkurencijskom savjetu BiH, te građanima BiH narugali. Umjesto da im daju prava koja su im presudom dodeljena, oni su ih još jednom uskratili i dali im samo nova zatamnjenja.

Cijela država je postala talac jedne kompanije iz poreske oaze (UNITED MEDIA GROUP iz Luksemburga) koja već pet godina odbija da izvrši presudu Suda BiH potvrđenu čak i u Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

Ovdje se obično završava novinarski dio, a morao bi se nastaviti pred našim državnim organima – kod Regulatorne agencija za komunikacije, Konkurencijskog savjeta BiH i ostalih institucija koje to nijemo posmatraju, dok se prekršilac ruga čitavoj državi BiH i drži je kao taoca.

Kako nezvanično saznajemo, ova situacija ne bi nastala da Konkurencijski savjet BiH nije zahtjev za prinudno izvršenje rješenja držao neriješen u ladici čitavih 18 mjeseci!

Redakcija SrpskaCafe

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA