“IRMES 2017”: Struka i nauka na jednom mjestu

904

Brojni ugledni naučnici i stručnjaci, iz regiona i drugih dijelova jugoistočne Evrope, našli su se ove godine u Trebinju, a razlog je Osma Međunarodna konferencija – “IRMES 2017”. Riječ je o jednoj od najznačajnijih konferencija iz oblasti mašinstva na ovog prostoru.

Na konferenciji će biti predstavljeno više od 90 naučnih radova, koji su pristigli iz 17 zemalja, sa četiri kontinenta. Organizatori ističu da su ovakvi skupovi prilika da se sastanu naučni i realni sektor, kako bi razmijenili iskustva.

– Cilj svake konferencije IRMES jeste da se poveže akademska zajednica, znači profesori, istraživači, sa jedne strane, sa realnim sektorom, znači, inženjerima koji rade u praksi i privrednicima. Jedan od osnovnih ciljeva jeste da se predstave nove tehnologije, ali isto tako da se razmijene iskustva, iskustva iz prakse, ali i iskustva istraživanja – smatra Radoslav Tomović, predsjednik Organizacionog odbora konferencije.

Iz Ministarstva nauke i tehnologije RS ističu da u fokusu razvoja treba da se nađe naučno-istraživački rad. Takođe da se uspostavi regionalna saradnja u ovoj oblasti, ali i postigne komercijalizacija znanja.

– To je ono što je intencija praktično, ne samo ove konferencije, nego cjelovitoga društva, koje treba u stvari da obezbijedi da te tri krupne, snažne poluge, dakle akademska zajednica, poslovna zajednica i javna uprava nađu načina da potaknu ove procese da bismo povećali nivo konkurentnosti, da bismo obezbijedili da na tržištu naši proizvodi prolaze bolje, da bi se na taj način ostvario industrijski rast, a time i svaki drugi rast i razvoj – rekao je Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije RS.

Naslov EN

Uloga organizatora ovogodišnje konferencije “IRMES” pripala je Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, dok su koorganizatori trebinjski Fakultet za proizvodnju i menadžent i Mašinski fakultet, Univerziteta u Istočnom Sarajevu. U obje visokoškolske ustanove ističu da je ova konferencija prilika da se društvo sazna više o novim tehnološkim rješenjima i mogućnostima njihove primjene, te da se skrena pažnja na važnost razvoja nauke.

– Ova konferencija svakako ima interesante teme, ali što je prioritetno i svrha i cilj, jeste da se razmotri upravo mogućnost primjeen tih novih tehnologija, novih tehnoloških rješenja u industrijska postrojenja, preduzeća, što je sigurno jedan od preduslova za tržišno poslovanje, otvaranje novih radnih mjesta i siguran napredak društva – mišljenja je Ranko Antunović, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

– Svakako jedna odlična prilika da se pokaže koliko je ulaganje u nauku posebno u tehniku veoma važno i u ovim teškim vremenima – dodao je Dušan Jokanović, dekan FPM Trebinje.

Prva konferencija IRMES održana je 1995. godine. Na ovim konferencijama do sada je predstavljeno više od 780 naučnih radova. Organizatori konferencije su međunarodna Asocijacija za dizajn, elemente i konstrukcije ADEKO i Mašinski fakultet Crne Gore. “IRMES 2017“ u Trebinju će trajati tri dana.

Neda Petković

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA