Grejson Peri u Banjaluci, Kler otvorila izložbu (VIDEO)

1009

Razlike i sličnosti, visoka i niža klasa, tapiserije i savremena umjetnost. Sve ovo banjalučka publika vidjeće kroz izložbu “Taština malih razlika”, britanskog umjetnika Gejsona Perija. Na otvaranje je stigao sam Grejson Peri pa je tako Banjaluka jedini grad koji je Peri posjetio u sklopu balkanske turneje. Pored njega upoznali su posjetioci i Perijev alter ego, Kler.

Pored toga, umjetnik je prije otvaranja održao i zanimljivo predavanje u Banskom dvoru, koje je posjetilo oko 400 ljudi.

– Naziv ove izložbe je “Taština malih razlika”. To je ta referenca na djelo Sigmunda Frojda ”Neuroza malih razlika”. Po toj teoriji mi ljudska bića, zapravo najviše preziremo one koji se najmanje razliku od nas. I taj apsurd je zapravo u fokusu dijela koja pričaju priču koju možete pogledati na ovoj izložbi – rekao je Peri.

Osnovu izložbe čini šest tapiserija koje predastavljaju dijelove života jednog čovjeka. Ideja za ova djela nastala je tokom snimanja dokumentarne serije “Neukus ni slučajno”. Kroz ovu seriju Peri istražuje načine života različitih klasa.

– Tako da ove tapiserije pričaju priču o jednom čovjeku o njegovima nadama i aspiracijama. O njegovom putu kroz britansko društvo. Ali ono što ja zapravo želim kada vi pogledate ovu izložbu jeste da mi kažete: Divne su ti ove tapiserije, baš mi se dopadaju. Takođe, ono što želim naglasiti kroz ova djela jeste da, kada pravimo bilo kakav izbor, kada biramo kakvu košulju ćemo obući ili koje zavjese ćemo okačiti ili koje auto ćemo voziti, mi time zapravo šaljemo jednu poruku. Šaljemo poruku drugim ljudima: Želim da pripadam tvom plemenu. Govorimo im: Molim te dozvoli mi da budem dio tvoje grupe, molim te dozvoli mi da budem dio tima koji vole iste stvari – pojasnio je umjetnik.

Izložba poput ove veliki je korak za Banjaluku, smatra gradonačelnik Igor Radojičić. Korak dalje ka ideji o Evropskoj prijestonici kulture .

– Jedna od svjetski izložbi pristutna je večeras u Banjaluci i u narednih šest sedmica. Jedan od najpoznatijih savremenih umjetnika, Grejson Peri, sa vrlo atrktivnom a možda i provokativnom izložbom. Ako želimo , a namjera nam je, da Banjaluka bude kandidat za Evropsku prestonicu kulture  2024., onda ovakvi događaji trebaju da budu dio kulturne slike u Banjaluci – rekao je Radojičić.

Želja je da se obori prethodni rekord posjećenosti u ovoj ustanovi, koji je postavila izložba Demijena Hersta “Nova religija”. Prve rekacije banjalučke publike, bar prema izjava onih posjetilaca koji su stali pred našu kameru, upućuju da bi se to moglo i desiti.

Plan je da tokom trajanje izložbe, do 20. oktobra, Muzej posjete i posebni gosti koji će održati vođenje kroz izložbu. Jedan od gostiju biće i poznati srbijanski glumac i umjetnik Uroš Đurić.

– Biće nam čast da ga ugostimo i da slušamo njegovo izlaganje. Pored njega gost će nam biti i Damir Nikšić a jedno vođenje će voditi i Aleksandar Trifunović. Planiramo i posebna vođenja za djecu koja će voditi Jelena Kojović Tepić, jer ova izložba ima jedan eduaktivni materijal – mišljenja je Sarita Vujković, direktor Muzeja savremene umjetnosti RS.

– Evo upravo sad ste me našli kako objašnjavam svom dječaku i još jednom njegovom drugu. Njima je to sjajna i zanimljiva priča. Zapravo postoji vrlo čvrsta priča koja se može ispričati sa ovih tapiserija i mislim da je baš pogodno da se djeci objasni – dodala je Jelena Kojović Tepić, pisac.

Izložba “Taština malih razlika” nastavak je uspješne saradnje Muzeja i British Council u BiH . Prije ove predstavljena je izložba “Nova religija” koja je u Muzej savremene umjetnosti privukla 25 000 posjetilaca.

Jelena Milovanović Soldan

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA