Dodik o referendumu, Kormakovoj i institucijama

615

Kroz nelegalne institucije, Sud i Tužilaštvo BiH, se pokušava napisati istorija da su samo Srbi bili zločinci, izjavio je danas Milorad Dodik, predsjednik RS. On je naglasio i da je referendum za Srpsku i srpski narod jedan od najsnažnijih mehanizama koji ima u budućem periodu.

Dodik je izrazio uvjerenje da će se narod jednog dana o tome izjasniti.

– Ja sam inicirao taj referendum zato što je nepodnošljivo ponašanje Suda i Tužilaštva BiH prema Srbima i srpskoj komponenti u procesuiranju za vrijeme rata, u kojima se vidi da su Srbi procesuirani i osuđeni na 1 500 godina, a Bošnjaci samo na 30 godina – rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je dodao da je intervencija međunarodnog faktora pokazala da se Sud i Tužilaštvo BiH boje toga što su napravili nezakonito i neustavno i da se boje izjašnjavanja naroda.

Dodik je naglasio da se opozicija iz Republike Srpske na nivou BiH bavi pitanjima urušavanja Srpske.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je za svaku vrstu referenduma potrebno da se okupe sve političke snage, ali da već duže vrijeme nema konsenzusa opozicije.

– Onog trenutka kada opozicija kaže – mi smo za ovaj referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, neka se izađe na njega, mi ga nećemo povući. Ali, oni to neće uraditi, jer su kukavice koje misle da samo na bazi pojavnog treba da se bave politikom – rekao je Dodik, koji je predsjednik SNSD-a.

On ističe da opozicija sve opstruiše.

– Oni nisu ni glasali za ovu odluku, a onda su insistirali da se objavi, evo mi je objavimo, a oni sada napadaju što smo objavili. Sada kada je budemo skidali, oni će galamiti što skidamo, ko će njima znati šta trebaju. Ali, mi se ne bavimo politikom da se njima dodvorimo – rekao je Dodik.

Komentarišući izjavu američkog ambasadora u BiH Morin Kormak da odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH ne treba samo suspendovati ili odgoditi, već je treba anulirati, Dodik je ponovio da je to neprimjereno miješanje u unutrašnje stvari i da ona očigledno govori različite stavove od onih koje iznosi njen predsjednik.

– Referendum nije tema u Srpskoj. Referendum će, možda, biti tema u budućnosti, mi to ne radimo da bi se to dopalo njima – dodao je Dodik.

Dodik je naveo da će, prema informacijama koje ima, Kormakova do kraja godine otići iz BiH, te da će doći ljudi koji prate politiku svog predsjednika, koji je nedavno rekao da narodi mogu da odlučuju o svojim interesima samostalno i da se nema potrebe miješati.

– Ona (Kormakova) ne mora da se brine o mojim sankcijama, ona je već uradila šta je trebalo da uradi – rekao je Dodik.

Pred današnji sastanak u Istočnom Sarajevu sa svjetskim prvakom u džudou Nemanjom Majdovim, Dodik je rekao da Majdov ima njegovu podršku u svemu što radi, da je izrazio želju da se učlani u SNSD i da će od sada biti i politički prijatelji.

Govoreći o predstojećim izborima u opštini Trnovo, Dodik je poručio da je SNSD-ov kandidat za načelnika te opštine Dragomir Gagović najbolja ponuda koju Trnovo ima.

– Gagovićev protivkandidat je bio u prošlom mandatu načelnik, da je nešto uradio u Trnovu, ne bi izgubio izbore. Samo sa kandidatom SNSD-a možemo napraviti velike pomake tamo. Trnovo treba da oživi u svakom pogledu – rekao je Dodik.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA