The Pirate Bay preko korisnika “rudari” virtuelnu lovu?

1056

Da li ste znali da je vaš računar možda (vjerovatno) dio jedne od najvećih mreža za rudarenje nove kripto valute MONERO, ukoliko redovno posjećujete The Pirate Bay?

Vrijeme je da provjerite – otvorite Task Manager i ukoliko je procesor (CPU) maksimalno zauzet, a računar nije opterećen posebno zahtjevnim programima, onda vjerovatno “rudarite” virtuelni novac za TPB.

Šta je rudarenje (majnovanje) i kako se primjećuje na kompjuteru?

Ako vam je računar često spor, a nije bio takav ranije, ako primjećujete da “štuca”, da se grije više nego što je uobičajeno, da je jednostavno opterećen, a znate da ga vi niste opteretili i redovno posjećujete The Pirate Bay – vjerovatno ste žrtva “rudarenja”. Ovo je proces formiranja virtuelne valute, koja se odrađuje izvršavanjem velikog broja zahtevnih matematičkih procesa u pozadini, koji omogućavaju da se virtuelni novac praktično stvori pomoću resursa računara. “Rudarenje” ne uništava računar, ali ga maksimalno opterećuje i onemogućava normalan rad za bilo šta drugo.

The Pirate Bay se služi JavaScript kodom, koji postavlja na računare posjetilaca iz cijelog svijeta, kako bi povećao svoju zaradu i smanjio zavisnost od reklama, koje donose sve manje prihoda. Iz TPB sajta su ovo potvrdili za Torrent Freak, a Tweak Town navodi da je odluka donijeta i uslijed sve manjeg broja dostupnih adekvatnih grafičkih karti, koje se rasprodaju vrlo zbrzo zbog “rudarenja” poznatijih kripto valuta, kakve su Bitcoin ili Etereum.

Za sada je moguće blokirati “rudarenje” tako što će se promijeniti podešavanja pregledača interneta i onemogućiti postavljanje kolačića (Cookies) i mogućnost da sajt postavlja bilo kakve informacije na računar, kao i korištenjem Ad Block servisa. U budućnosti The Pirate Bay će, izgleda, zahtijevati od korisnika da im ustupa resurse računara, da bi “skidali” torente.

Prema Tweak Town sajtu ovo je, vjerovatno, budućnost veb oglašavanja – umjesto klasičnih reklama sajtovi će pomoću različitih trikova pokušavati javno ili skriveno da koriste računare posjetilaca za “rudarenje” virtuelnog novca.

Dakle, ako niste u potpunosti sigurni da umijete da se izborite s problemom “rudarenja” za The Pirate Bay – nemojte više koristiti sajt! Niko nam ne garantuje da se time ne bave i drugi slični sajtovi, ali lista preporuka je dugačka, nađite neki, koji ne opterećuje vaš računar.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA