Beograd: Parada ponosa bez incidenata (FOTO)

1079

Beogradska Parada ponosa pod sloganom “Za promjenu” održana je šetnjom učesnika od Cvetnog trga do Trga Republike, a kolonu je predvodila premijerka Srbije Ana Brnabić.


Kolona se kretala iza kamiona sa kojeg se čula muzika, učesnici su nosili šarene balone, zastave duginih boja, a atmosfera je bila kao na zabavi. Građani su nosili transparente na kojima piše: “Za promjenu” i “Na Prajd se dolazi, na Prajd se ne poziva”.

parada_620x0

Poslije zvaničnog završetka Parade ponosa, učesnici su namjeravali da ostanu još na Trgu republike uz muziku, ali je počela jaka kiša.

DJ63X00XUAAA1mo

Predstavnik organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić najavio je da će Parada naredne godine biti održana u istoj sedmici između 10. i 16. septembra i da očekuje još veći broj učesnika nego danas.

– Pozivam vas da nas sljedeće godine bude još više, a mi ćemo se potruditi da napravimo još bolji program – rekao je Miltić.

Tokom šetnje, kod Igumanove palate, policija je privela jednog mladića koji je pritrčao uzvikujući: “Sodomija – krivični zakonik!”

Beograd, 17. septembra 2017.- Pojacano prisustvo uniformisane policije uoci Parade ponosa. U Beogradu ce danas biti odrzana Parada ponosa, uz ucece premijerke Ane Brnabic i nekoliko ministara, a kako ocekuje ministar unutrasnjih poslova Nebojsa Stefanovic, sve bi trebalo da protekne bez problema. FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ nr

Na ulicama je bilo pojačano prisustvo uniformisane policije, kao i vozila i opreme Žandarmerije, ali prisutni su javljali da policije ima dva ili tri puta manje nego na prošlogodišnjoj Paradi ponosa.

 186091700559be7a71f1691393635613_v4_big

Nešto prije 12 časova Paradi su se kod Cvetnog trga pridružili premijerka Ana Brnabić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, kao i ministri Zoran Đorđević i Branko Ružić, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je neće učestvovati.

Mnogo manje protivnika Prajda

196049637859be4f3c55ab0386006976_v4_big

Nekoliko desetina građana okupilo se danas na Bulevaru kralja Aleksandra kod Crkve Svetog Marka u Beogradu na protestu protiv Parade ponosa.

Okupljeni su nosili transparente protiv Parade, zastave Rusije i crkvenu ikonografiju: “Nemoral i gej sramotu nikad više u javnom životu” pisalo je na jednom transparentu.

Mediji su javljali da ih je policija zaustavila kod Radio Beograda, kao i da su među njima bila i dva sveštenika i jedna kaluđerica.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA