Zorka Stojanović internacionalni šampion u MMA!

4363

Zorka Stojanović (19) iz Brčkog od nedavno je i zvanični internacionalni šampion WKN asocijacije u MMA borbama.

Karijeru je započela sa 12 godina u klubu borilačkih vještina “Jednistvo” Brčko. Najprije se bavila boksom, zatim kik boksom, i do sada iza sebe ima 80 mečeva. U svijet Mixed Martial Arts – MMA (Mješovitih borilačkih vještina) zakoračila je prije par godina i za sada ima tri pobjede i jedan poraz.

Trening zahtijeva suze i znoj

IMG_9630

Zorka kaže da je sasvim slučajno ušla u svijet borilačkih vještina.

– Imala sam 12 godina i željela sam da se bavim sportom. Tako sam i došla u KBV “Jedinstvo” u Brčkom. Ubrzo je moj trener, Borislav Vujanović, prepoznao u meni potencijal i talenat i upravo zahvaljujući njemu, danas i jesam tu gdje jesam – kaže ova mlada sportistkinja koja je prošle godine ponjela i titulu Najbolji sportista godine u Brčko distriktu.

Devedeset odsto stvari koje su potrebne za pobjedu odrađuju se van ringa, smatra Zorka.

– Velika odricanja su potrebna da bi se postao šampion. Za svaki uspjeh potreban je znoj, mada se po nekada dogode i suze. To su oni momenti kada borac mora savladati samog sebe – kaže djevojka koja je do sada dva puta operisala koljena.

Povrede su tu da te ojačaju, tvrdi Stojanovićeva koja je za svoje rezultate zahvalna i svom timu na čelu sa Vujanovićem.

– Ne radi se samo o dobroj kondiciji, zdravoj hrani i načinu života uopšte. Za značajne rezultate potrebno je imati i dobru psihičku pripremu. Biti borac ali i poštovati protivnika – tvrdi djevojka koja je i zvanično ponijela titulu prvaka svijeta u MMA borbama u juniorskoj konkurenciji.

Srčanost u borbi i sportska kolegijalnost

IMG_8107

Na poslednjem turniru “Brčko fight night” Zorka Stojanović osvojila je i svoj drugi pojas u životu i šampionsku titulu. Hrvaticu Nikolinu Katić pobjedila je tehničkim nokautom u trećoj rundi. Nakon borbe u kojoj nerijetko bude i krvi, poljubila je protivnicu.

– U ovom sportu moraš da poštuješ protivnika. I ona i ja smo se studiozno i vrlo predano pripremale za ovaj meč. Izazov je bio boriti se sa djevojkom koja je do sada imala rezultat od osam pobjeda bez i jednog poraza. Bez ozira na teške udarce koje razmjenimo u ringu, onog momenta kada se završi meč, mi smo koleginice i to je jedno od osnovnih pravila koje mi je usađeno u mom matičnom klubu. Fair Play je nešto čega se držim i profesionalno i privatno – ističe Zorka.

Trener Borislav Vujanović: Iza Zorkinog uspjeha ne stoji talenat već trud

IMG_9790

– Možda će zvučati malo smiješno ali iza Zorkinih rezultata ne stoji neki poseban talenat. Prošlo je kroz klub mnogo talentovane djece, kojima nedostatak motivacije nije dozvolio da naprave uspjeh i osjete slast pobjede. U njoj sam, još kao u mladoj djevojčici prepoznao srčanost i disciplinu, što je i dovodi u sam vrh boraca. Ona je neko ko ne odustaje ali je isto tako spremna da sluša savjete i da se gradi. Naš sedmogodišnji rad doveo nas je do nivoa da se razumijemo i bez i jedne izgovorene riječi. Drago mi je što je u ovom momentu Zorka uzor mnogim klincima koji se bave borilačkim vještinama – zaključuje Vujanović.

Posao, fakultet i profesionalni sport

IMG_9570

– Nije teško sve to uskladiti kada se odlučite da želite uspjeti. Studiram uz rad. Zahvalna sam svojim kolegama koji mi izađu u susret sa smjenama ali i treneru koji svoje vrijeme prilagodi mojim obavezama na poslu ili fakultetu. Biti uzor mladim ljudima je velika obaveza. Ja imam sreću da me provod ili poroci nikada nisu ni privlačili. Trudim se živjeti što normalnije i nije mi teško voditi računa o svakom svom koraku – zaključila je Zorka na kraju svoje priče za portal Srpskakafe.

Podsjećamo, Zorka Stojanović je nekoliko puta bila amaterski prvak BiH u boksu i kik boksu.Amaterski prvak svijeta u MMA. Prvak Srbije u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Zapažene rezultate ostvarivala je na turnirima u Turskoj, Češkoj, Njemačkoj, kao i zemljama bivše Jugoslavije. Zorka Stojanović iz Brčkog, zasigurno je ime za koje će se u vrlo kratkom periodu znati u čitavom svijetu kada su u pitanju MMA borbe.

Željko Lazarević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA