Švraka ponovo glavni tužilac Srpske?

768

Visoki sudski i tužilački savjet BiH bira najboljeg kandidata za jednu od najvažnijih pozicija u pravosuđu, glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva RS. U pravosudnim kuloarima uveliko se priča da će na mjesto glavnog tužioca RS da bude reizabaran Mahmut Švraka jer mu na ruku ide nekoliko stvari.

Švraka važi za jednog od najuglednijih tužilaca u BiH, a osim toga, bio je član VSTS BiH.

Takođe, u njegovu korist su i ustavne odredbe u RS prema kojima pripadnici jednog konstitutivnog naroda mogu da zauzmu najviše dvije od sljedećih šest funkcija u RS: premijer, predsjedavajući NSRS i Vijeća naroda, predsjednici Vrhovnog i Ustavnog suda i republički tužilac. Trenutno je situacija takva da tužilac ne može da bude Srbin.

U VSTS BiH su potvrdili da je Švraka jedan od četiri kandidata koja su se prijavila na konkurs, ali identitet ostalih nisu naveli. Takođe, ističu da je Švraka prethodno podnio ostavku na članstvo u VSTS BiH, u skladu sa Pravilnikom o sukobu interesu članova ovog savjeta.

Međutim, izvori iz pravosudne zajednice, pod uslovom anonimnosti, tvrde da je u ovoj priči ipak ostalo nekoliko nejasnih stvari. Kažu da je, u najmanju ruku, nemoralno da se razmatra prijava onog ko je do juče sjedio u tijelu koje bira najboljeg kandidata i sumnjaju da je unutar VSTS već postignut dogovor da se Švraka vrati u članstvo kada bude reizabran za tužioca.

VSTS ćuti

086218b2ac4369b7cefd2acbee0be8b1_XL

Takođe ističu da bi njegov reizbor predstavljao kršenje preporuka Evropske komisije koje je VSTS prihvatio u okviru Strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH, kroz tzv. TAIEX seminare.

– Treba razmotriti da se ograniči mogućnost da se predsjednici sudova i glavni tužioci imenuju za članove Savjeta, odnosno razmotriti mogućnost da se predvidi nespojivost funkcije predsjednika suda i glavnog tužioca istovremeno sa obavljanjem funkcije člana Savjeta. Spriječiti članove VSTS da se prijavljuju na rukovodeće, polurukovodeće ili druge pozicije koje predstavljaju lično napredovanje na više funkcije u pravosuđu u roku od dvije godine nakon isteka njihovog mandata kao članova Savjeta – navodi se u zaključcima.

Da li su oni zaista prekršeni novinari su pitali i VSTS, ali na to pitanje odgovor nisu dobili. Švraku, takođe, nije odgovarao na telefonske pozive.

Inače, od prošle godine Republičko tužilaštvo dobilo je i dodatnu težinu, jer se pod njegov krov preselilo bivše Specijalno tužilaštvo Srpske, a sada posebno Odjeljenje za borbu protiv korupcije i najtežih oblika kriminala. To znači da je glavni tužilac RS ujedno i nadređen šefu tog odjeljenja.

Najviše prijava iz PDP

borenović

Partija koja je Republičkom tužilaštvu RS podnijela najviše prijava za kriminal i korupciju u RS jeste PDP. Predsjednik te stranke Branislav Borenović tvrdi da se na njihovom primjeru vidjelo da ovo tužilaštvo ne želi ozbiljno da radi.

– Donesene su odluke o obustavljanju istrage. Ako će ponovo glavni tužilac da bude gospodin Švraka, očigledno je on najpodobniji za vlast – kaže Borenović.

Reforma VSTS

Izbor sudija i tužilaca u BiH izgledaće drugačije ako Savjet ministara BiH za 120 dana predloži izmjene zakona o VSTS BiH, u skladu sa zaključkom Predstavničkog doma BiH usvojenim povodom rasprave o stanju u pravosuđu.

Na pitanje šta je do sada urađeno, iz Savjeta ministara BiH su rekli da su se upoznali s tim zaključkom i da je za posao zaduženo Ministarstvo pravde.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA