Sportski vremeplov: Bubkina 28. recka

703
Sergej Bubka

Na današnji dan 1991. sovjetski skakač s motkom Sergej Bubka postavio je svoj 28. svjetski rekord. Na mitingu u Malmeu je preletio 6,10 metara.

Bubkini nastupi postali su atrakcija jer se više nije postavljalo pitanje da li će pobijediti, nego da li može popraviti najbolji rezultat ikada koji je, gle čuda, već bio u njegovom vlasništvu.

Takmičenje u Švedskoj nije bio izuzetak. Legendarni atletičar rutinski se obračunao s konkurencijiom, a zatim napao novi rekord. U prvom pokušaju je rušio letvicu na visini 6,10 nakon čega je umalo odustao, s obzirom na to da je samo dva dana ranije skakao u Monte Karlu.

Ipak, vratio se na zaletište, rušio je i drugi put, ali je u trećem bio uspješan. Tako je Sergej Bubka po 28. put oborio svjetski rekord, od kojih su 13 bili na otvorenom, a 15 na zatvorenom. Nakon podviga u Malmeu, još četiri puta je popravljao najbolji rezultat u istoriji skoka s motkom.

Turska lak zalogaj

o Godine 1948. fudbaleri Jugoslavije na Olimpijskom turniru u Londonu lako su savladali Tursku sa 3:1 (1:1). Selektorski dvojac Aleksandar Tirnanić i Milorad Arsenijević na teren je poslao sljedeći tim: Franjo Šoštarić, Miroslav Brozović, Branko Stanković, Zlatko Čajkovski, Miodrag Jovanović, Aleksandar Atanacković, Kosta Tomašević, Rajko Mitić, Franjo Velfl, Stjepan Bobek i Željko Čajkovski. Strijelci za pobjednike bili su Željko Čajkovski u 12, Bobek u 47. i Velfl u 83. minutu.

Rođen Patrik Juing

o Četrnaest godina kasnije rođen je jamajčansko-američki košarkaš Patrik Juing. Najveći dio igračke karijere proveo je u Njujork Niksima. Tokom 17 godina u NBA ligi 11 puta je učestvovao na Ol-star utakmicama, a njegov dres sa brojem 33 je podignut pod svodove “Medison Skver Gardena”. Dvostruki je osvajač Olimpijske medalje sa reprezentacijom SAD. Jedan je od najboljih košarkaša koji se tokom karijere nije domogao NBA prstena.

Preminuo Leo Nemešić

o Godine 1978. preminuo je Leo Lemešić. Kao vrlo poštovana ličnost u istoriji jugoslovenskog fudbala, Leo je bio istaknuti igrač Hajduka i reprezentativac, trener “Majstora s mora”, sudija. Dijelio je pravdu na Olimpijskim igrama 1948. i na dva Mundijala 1950. i 1958.

Mančesteru 559 miliona $

o Na današnji dan 2012. kompanija “Dženeral motors” sa Mančester junajtedom je potpisala rekordni marketinški ugovor. Vrijednost: 559 000 000 dolara.

De. M.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA