Split: Šteta od požara preko 30 miliona evra!

610

Štete od nedavnih požara na splitskom području, prema prvm procjenama koje je iznio gradonačelnik Andro Krstulović Opara, iznose oko 220 miliona kuna (skoro 31 milion evra).

– Prema prvim procjenama, na šumskom prostoru izazvana je šteta oko 200 miliona kuna, te oko 20-ak miliona kuna pretežno na poljoprivrednim dobrima – rekao je Krstulović Opara.

Prema njegovim riječima do sada je prijavljeno 829 šteta, od čega se 80 odsto odnosi na šume i poljoprivredna dobra u privatnom vlasništvu, a 20 odsto na nekretnine i pokretnine, odnosno kuće i automobile. Gradonačelnik je rekao i da je prioritet onih koji su požar gasili bio zaštita ljudi i kuća, preneli su lokalni mediji.

– Požar se brzo širio zbog zapuštenih parcela pa ćemo ubuduće morati ukazivati na potrebu promjene odnosa prema okolini. Ovakve se elementarne nepogode ne mogu predvidjeti, ali se moramo bolje pripremiti za njih kako se ne bi događala stihija – rekao je Krstulović Opara.

Dodao je da je izgorjelo oko 4 500 hektara površine. Inače, u požaru je izgorjelo 20-ak automobila i 15-ak kuća, a neposrednoj opasnosti od vatrene stihije bilo je izloženo više od hiljadu kuća. Požar na splitskom području buknuo je 17. jula, a ugašen je 25. jula.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA