Reakcije opozicije na poziv Dodika za smjenu Šnjegote

1063

Republika Srpska je talac politike Milorada Dodika i slijepe poslušnosti njegovih partnera i protiv takve politike se mora dići glas – izjavio je lider NDP-a Dragan Čavić, reagujući na Dodikovu najavu da bi glavni revizor RS Duško Šnjegota mogao biti smijenjen ukoliko ne podnese ostavku.

Čavić tvrdi da je Republika Srpska “izolovana u Dodikovim strahovima, a svi slobodno misleći građani treba da se zabrinu kuda sve ovo vodi, te da nemaju pravo da ćute”. Nazvavši određene poteze pojedinaca iz vlasti “mafijaškim”, on je rekao je da se stoga svim dozvoljenim sredstvima treba boriti protiv toga, pa i izlaskom na ulicu.

Vezane vijesti:

Dodik: Šnjegota da podnese ostavku, budžet je u plusu!

Šnjegota odgovorio Dodiku: Revizorski izvještaj je tačan!

Čavić tvrdi da je kap prelila čašu nakon što je Dodik pozvao na smjenu glavnog revizora Republike Srpske Duška Šnjegote, te da to predstavlja rušenje ustavno-pravnog poretka.

– Posljednja institucija koja je donekle bila objektivna u Republici Srpskoj je Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske i stoga smatram da je Dodikov poziv za ostavku glavnog revizora Duška Šnjegote ili će biti smijenjen vrhunac cinizma i najava da Republika Srpska više neće imati nijednu instituciju koja će objektivno ocjenjivati rad Vlade i njenih institucija – tvrdi predsjednik NDP-a.

Ukoliko se u parlamentu prihvati zahtjev za smjenu glavnog revizora, kaže da će predložiti da se stranke opozicije ne vraćaju u Narodnu skupštinu Republike Srpske do narednih izbora. Takav zahtjev će, navodi, predložiti ostalim opozicionim strankama i da ne učestvuju u radu parlamenta sve dok ne provedu odluku koju je to zakonodavno tijelo doniijelo i o referendumu o pravosuđu BiH.

– Ne treba da se vraćamo u parlament dok se ta odluka ne nađe na dnevnom redu, da referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH bude proveden ili da se ta odluka povuče – dodao je Čavić.

Borenović: Napad na Šnjegotu je napad na jedinu instituciju koju ne kontroliše vlast

Branislav Borenovic

Prema riječima predsjednika Partije demokratskog progresa Branislava Borenovića, zahtjev predsjednika RS Milorada Dodika da glavni revizor Duško Šnjegota podnese ostavku, predstavlja napad na institucije Republike Srpske i posljednju instituciju koju ne kontroliše vladajuća koalicija.

– Očekujemo da glavni revizor ne podlegne političkim pritiscima i ne podnese ostavku. Nadamo se da će ostati simbol borbe protiv nečega što ne donosi dobro Republici Srpskoj – kazao je Borenović, dodajući da njih očigledno boli istina koja govori o radu vlasti.

Borenović je još rekao da će ući u parlamentarnu borbu i da će žestoko uzvratiti.

Govedarica: Spreman sam da se pobijem ako smijene Šnjegotu 

Vukota Govedarica
Vukota Govedarica

Predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica, izjavio je da je spreman da se u Parlamentu pobije ako predsjednik Srpske Milorad Dodik odluči da smijeni glavnog revizora Republike Srpske Duška Šnjegotu.

Govedarica je ustvrdio da je Dodik “primitivac” koji uvodi diktaturu u Republici Srpskoj.

On je dodao da Šnjegota radi po međunarodnim standardima nezavisno u skladu sa zakonom i da je njegov jedini grijeh što je pokazao da budžet Republike Srpske ima 175 miliona maraka deficita.

Govedarica je istakao da treba učiniti sve da Šnjegota ne bude smijenjen a ne da se napušta parlament.

Predsjednik SDS-a je rekao da će razgovarati s drugim predstavnicima opozicije, te da ne treba donositi preuranjene odluke oko eventualnog napuštanja parlamenta.

Podsjetimo, predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik zatražio je od glavnog revizora službe za reviziju Duška Šnjegote da podnese ostavku ili će biti smijenjen.

Dodik je rekao da je revizorski izvještaj o stanju budžeta tendenciozan i ustvrdio da Republika Srpska ima prihode u plusu od 40 miliona KM.

– Imajući u vidu političku zloupotrebu službe revizije i glavnog revizora koji pokušava da različitim tendencioznim informacijama dovede javnost u zabludu biće pokrenut postupak njegove smjene i njegovog tima – rekao je Dodik.

Podsjetimo i to da je revizija utvrdila da je Vlada Republike Srpske uzimala kredite u ime fondova i javnih institucija, bez njihovog znanja, kao i da je stvarni deficit u budžetu RS 175, a ne 45 miliona KM, kako je prikazano.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA