Provjerite da li ste trudne metodom starih Egipćana

1154

Prvi zapisi o testovima na trudnoću datiraju iz perioda starog Egipta. Radilo se o, za nas danas vrlo neobičnoj metodi, koja je zapravo bila dosta precizna.

Žena koja je sumnjala da je trudna pomokrila bi se u posudicu u koju je stavila ječam i pšenicu. Ostavila je da to odstoji nekoliko dana i ako je sjeme proklijalo, to je ukazivalo na trudnoću.

Ovom metodom su čak određivali i pol djeteta. Ako je proklijao samo ječam, tada je žena nosila djevojčiću, a ukoliko se radilo o pšenici, to je bio znak da će dobiti sina. Ova vrsta testa na trudnoću bila je tačna u 70 posto slučajeva.

Moderni naučnici odlučili su da prouče ovu metodu pa su 1963. godine laboratorijskim testiranjem došli do zaključka kako je sjeme vjerojatno proklijalo zbog povišenog nivoa estrogena, koji stimuliše rast.

Međutim, dio testiranja starih Egipćana koji se odnosi na pol djeteta, nisu znali da objasne, odnosno nisu potvrdili da je to zaista uvjerljiv dokaz, otkriva portal healthyandnaturalworld.com.

Stari Grci su koristili luk

I dok su stari Egipćani bili sasvim zadovoljni svojom metodom, stari Grci imali su svoju. Tadašnji ljekari su savjetovali ženama koje nisu sigurne jesu li trudne ili ne, da u vaginu stave komad luka i drže ga tako tokom noći.

Ako je sljedeće jutro njen dah mirisao na luk, to je pokazivalo da žena nije trudna. Ova čudna metoda temeljila se na ideji kako je njena utroba otvorena i miris luka je kao tunelom došao do njenih usta. U slučaju trudnoće, maternica je zatvorena pa tako i taj tunel, otkrivaju na portalu mentalfloss.com.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA