Panika na istoku: Kimova raketa preletjela Japan

738

Sjeverna Koreja ispalila je raketu koja je preletjela preko sjevernog Japana, saopštila je japanska vlada.

Rojters javlja da se raketa raspala na tri dijela i pala u vode kod ostrva Hokaido. Pjongjang je ispalio raketu u utorak rano ujutro po lokalnom vremenu, prenio je Rojters.

Sistem za upozorenje japanske vlade J-Alert savjetovao je stanovnicima te oblasti da preduzmu mjere predostrožnosti, ali je televizija NHK javila da nema znakova oštećenja.

Rojters, pozivajući se na tu televiziju, javlja da se raketa raspala na tri dijela i pala u vode kod ostrva Hokaido. Japanska vojska nije pokušala da obori raketu, koja je preletjela preko japanske teritorije oko 06:06 časova po lokalnom vremenu.

Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti japanski narod, nakon što je Sjeverna Koreja ispalila raketu koja je preletjela teritoriju te zemlje.

– Pružićemo maksimalan napor da čvrsto zaštitimo živote ljudi – rekao je Abe novinarima u kratkom obraćanju pri ulasku u svoju kancelariju na hitan sastanak sazvan zbog ispaljivanja rakete, prenio je Rojters.

Pentagon je potvrdio da je Sjeverna Koreja ispalila raketu koja je preletjela Japan, ali i naglasio da ona nije predstavljala prijetnju po Sjevernu Ameriku.

– Možemo da potvrdimo da je raketa, koju je ispalila Sjeverna Koreja, preletjela Japan – rekao je novinarima portparol Pentagona pukovnik Robert Mening.

On je dodao da američka vojska prikuplja dodatne informacije, prenio je Rojters.

– Komanda vazduhoplovne odbrane Sjeverne Amerike utvrdila je da raketa, koju je ispalila Sjeverna Koreja, nije predstavljala pretnju Sjevernoj Americi – rekao je Mening.

Južnokorejska vojska saopštila je da je Sjeverna Koreja ispalila “neidentifikovani projektil u utorak rano ujutro iz regiona u blizini svoje prestonice Pjongjang u pravcu istoka ka moru kod svoje istočne obale”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA