Ovo su najmoćnije nacije na svijetu

603

Sjedinjene Američke Države su vratile svoju poziciju kao najmoćnija nacija na svijetu, iako svijet sve manje ima poštovanja prema njenom rukovodstvu.

Navode o tome napisali su “US News” i “World Report”, koji su objavili svoju najnoviju verziju godišnje studije “Najbolje države”.

Ova medijska organizacija je izvršila evaluaciju od 80 država na osnovu kriterijuma kao što su kulturna historija, državljanstvo i kvaliteta življenja. Još jedan kriterijum bio je “moć”, koja predstavlja koliko je jedna država ekonomski i politički utjecajna i koliko su jaki njeni međunarodni odnosi i njena vojska.

Više od 21 000 lidera u biznisu, društvenih elita i građana bilo je ispitivano kako bi se istražilo kako se percipiraju određene nacije na globalnoj sceni.

Na SAD se gleda kao najmoćniju državu, najbliža država njoj je Rusija, dok je Ujedinjeno Kraljevstvo na četvrtom mjestu. Ostale države uključuju Pakistan, Tursku i Izrael.

Ovo je lista najmoćnijih nacija na svijetu…

23. Katar

Jedna od nekoliko bliskoistočnih nacija koje se nalaze na listi – Katar – najbogatija je zemlja na svijetu kada se gleda njen bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, zahvaljujući njenoj okolini koja je bogata naftom. Pad cijena nafte je imao određeni udar na njenu ekonomiju i prihodi su doživjeli pad.

22. Španija 

– Priključenje Evropskoj uniji 1986. godine je predstavljalo ogromni pomak u modernizaciji infrastrukture Španije, njene industrije i ekonomske politike – navodi “US News”.

21. Holandija

S obzrom da je Dom Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda smješten u Hagu, Holandija igra bitnu ulogu na međunarodnoj političkoj sceni.

20. Pakistan

Politička nestabilnost, korupcija i problemi sa ekstremizmom su unazadili Pakistan na ovoj listi. Pored toga, ekonomija je u padu jer je orjentisana na izvoz, a ne može da privuče strane investicije.

19. Švedska

Iako ima militarističke korijene, Švedska je glasala protiv velikog finansiranja njenih oružanih snaga, kako bi se posvetili ljudskim pravima i održivosti. Njen pristup blagostanju sopstvenih građana izaziva poštovanje na međunarodnoj sceni, ali bi moglo imati negativan uticaj na njenu moć.

18. Italija

Iako je imala burnu političku godinu, koja je uključivala šokirajuću ostavku Premijera Matea Renzija i novo formiranje vlade, Italija ostaje na ovoj listi kao treća po redu najveća ekonomija u evrozoni.

17. Australija

Iako je relativno nisko pozicionirana, ako gledamo moć i globalni uticaj, Australija je na četvrtom mjestu po kvalitetu života.

16. Indija

Najveća svjetska demokratija, Indija je takođe najbrže rastuća ekonomija na svijetu u 2016. godini. Nedavna gotovinska kriza predstavlja udar na njenu ekonomiju, jer je 11 milijardera izgubilo 86 posto svoje cirkulirane gotovine.

15. Švajcarska

Ova mala država u Evropi prozvana je najboljim mjestom za život. Jedanaesta po redu najbogatija država u svijetu, gledajući njen BDP po glavi stanovnika, i ekstremno atraktivno mjesto za poslovanje zbog niskih poreza za firme. Jedan od glavnih kancelarija Ujedinjenih nacija smještena je u Ženevi.

14. Iran

Iran je dugo u interesu globalnih sila zbog svog strateškog položaja na Bliskom Istoku, zaliha nafte i ostalih prirodnih resursa. Iran drži oko devet odsto ukupnih naftnih rezervi na svijetu.

13. Turska

Turska predstavlja vezu između Bliskog Istoka i Evropske unije, i odnos između ova dva bloka je sve važniji zbog stalnih ratova koji se vode u državama blizu nje. U septembru, državni sekretar Boris Džonson, izjavio je da bi Britanija podržala Tursku u njenom putu ka EU, ali da bi zategnuti odnosi između Turske i nekoliko zemalja EU mogli unazaditi ovaj proces.

12. Kanada

Kanada je druga zemlja kada je u pitanju kvaliteta života, ali njena moć je mala, iako je najveći trgovinski partner SAD-a.

11. Južna Koreja

Zbog zategnutih odnosa s problematičnim komšijom, Južna Koreja često dobija vojnu i političku podršku od globalnih supersila. Predstavlja jednu od najvećih rezervi stranih investicija i šesti je najveći izvoznik na svijetu.

10. Ujedinjeni Arapski Emirati

UAE je jedan od najvećih uvoznika oružja u svijetu i poslije Saudijske Arabije ima najveći budžet za odbranu i sigurnost na svijetu.

9. Saudijska Arabija

Naftne rezerve Saudijske Arabije su pomogle ovoj državi da postane jedna od najbogatijih na svijetu i jedna od najmoćnijih na Bliskom Istoku. Na ovu zalivsku državu se gleda kao na bliskog saradnika SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i drugih zapadnih država.

8. Izrael

Za državu čija populacija iznosi oko osam miliona stanovnika, Izrael ima veliki uticaj na međunarodnoj sceni. Bez obzira na konflikt sa Palestinom, ova nacija ima jaku ekonomiju, visok nivo obrazovanja i visoke prihode po glavi stanovnika.

7. Japan

Jedna od tehnološki najrazvijenijih nacija, Japan je treća najveća ekonomija na svijetu pa čak i nakon oporavka od cunamija iz 2011. godine koji je uništio njenu infrastrukturu i industriju.

6. Francuska

Sa BDP-om po glavi stanovnika koji iznosi 42 384 dolara, Francuska predstavlja jednu od najvećih ekonomija u Evropi i jedan je od najvećih izvoznika oružja u svijetu. Njen naveći uticaj se proteže kroz “nauku, politiku, ekonomiju i prije svega kulturu”.

5. Njemačka

Njemačka se često doživljava kao ekonomski najjača državu Evrope i njena uloga je postala sve više veća nakon ujedinjena 1990. godine.

4. Ujedinjeno Kraljevstvo

Ujedinjeno Kraljevstvo je veoma razvijena nacija koja vrši veliki međunarodni uticaj kroz svoju ekonomiju, nauku, politiku i kulturu. Iako se još ne zna kakav će uticaj imati njen izlazak iz Evropske unije, za sad je dobro primila šok nakon rezultata referenduma.

3. Kina

Rast Kine je stvarno nevjerovatan. Dom je 1,4 milijardi ljudi, ima najveću armiju na svijetu, a eksperti pretpostavljaju da će biti najveća ekonomija na svijetu 2050. godine.

2. Rusija

Rusija je kapitalisala na korist svojih prirodnih resursa i tako postala jedna od najbogatijih zemalja na svijetu. Izdavanja Rusije na odbranu su veća od izdavanja država koja se nalaze u NATO-u. Rusija troši 5,4 odsto svog godišnjeg BDP-a na odbranu, dok država u NATO savezu koja joj je najbliža u trošenju na odbranu je SAD, koja troši 3,3 odsto.

1. Sjedinjene Američke Države

Oko 75 odsto ispitanika je reklo da je izgubilo “poštovanje” prema liderstvu SAD-a nakon predsjedničkih izbora 2016. godine, ali ipak je rangirana kao najmoćnija nacija na svijetu. Njen ekonomski, politički i kulturni uticaj oblikuju svijet, dok je njen veliki odbrambeni budžet od 600 milijardi i vodeća ekonomija postavljaju na vrh liste.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA