Manje prvačića u Istočnom Sarajevu (VIDEO)

786

Na području grada Istočno Sarajevo u prvi razred osnovnih škola u ovoj školskoj godini upisano je 550 prvačića, što je za 25 manje u odnosu na proteklu školsku godinu. Samo tri škole upisale su više prvačića.

U osnovnim školama “Jovan Dučić”, “Petar Petrović Njegoš” i “Sveti Sava” broj prvačića nije manji u odnosu na prošlu školsku godinu. U odnosu na prošlogidišnjih 34, ove godine u školi “Jovan Dučić” imaju 48 prvačića.

– To za nas puno znači. Da li ćemo ovim trendom nastaviti ne znam, nadamo se da će upisna politika i upisna područja dati svoje rezultate. Nadamo se da će i roditelji i učenici spremno dočekati početak nove školske godine. Što se nas tiče, mi smo sve učinili da obezbijedimo dobre uslove i ove godine – rekao je direktor OŠ “Jovan Dučić” Milenko Kubatlija.

Za rukovodstvo OŠ “Sveti Sava” ni ova godina nije iznenađenje. Posljednje četiri školske godine u ovoj školi nema pada broja upisanih učenika.

– Ove godine smo upisali 120 prvačića, u četiri odjeljenja. Obratili smo se ministarstvu za zahtjevom za formiranje petog odjeljenja. Smatramo da je to ogroman broj za rad na način kako se radi po centrima u prvom razredu. U svakom od tih odjeljenja imamo po jedno dijete sa nalazom i mišljenjem ili je u procesu sticanja istog. I jedna specifičnost ove godine je da skoro svako četvrto dijete ima artikulacione smetnje u smislu nepravilnog izgovaranja slova u opusu od 6 do 16 – kazala je direktor OŠ “Sveti Sava” Danijela Mrda.

Nemaju problem sa brojem učenika, ali ni ove tri škole nisu bez problema. Konkretno, u školi “Sveti Sava” kreću u projekat proširenja zgrade jer je broj učenika blizu hiljadu, pa nedostaje prostora. U školi “Petar Petrović Njegoš”, koja takođe bilježi veći broj upisanih problem je nedostatak fiskulturne sale. Nadležni ministar, upitan da li će biti pomoći za škole u Istočnom Sarajevu koje upisuju više đaka, kaže das u mu problem poznati a da bi fiskulturna sala mogla biti završena vrlo brzo.

– Oni imaju oko 750 učenika i zaista ta djeca zaslužuju bar slične uslove kao što imaju djeca u OŠ “Sveti Sava”. Ja se nadam da ćemo i to pitanje riješiti vrlo brzo. Vrlo brzo je godina dana – istakao je ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević.

Pored pomenute tri škole nijedna više na području Istočnog Sarajeva ne može se pohvaliti većim brojem upisanih prvačića. Manje je đaka u centralnim, a posebno u područnim školama. Kao i u ostalim dijelovima Srpske i ovdje područne škole svake godine muku muče sa brojem učenika i ponekad im treba saglasnost resornog ministarstva da mali broj učenika zadrže u učionicama.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA