“Lucifer” odnio dva života

719

Nemilosrdni talas vrućine koji je zahvatio dijelove Evrope izazivajući danima rekordno visoke temperature odnio je najmanje dva života i naveo vlasti više zemalja da izdaju upozorenja, izvještava američka agencija AP koja ocjenjuje da nije ni čudo što je ovaj toplotni talas nazvan “Lucifer”.

U izjavi za AP agent za nekretnine iz Beograda Saša Jovanović opisuje vrućinu: “Ovo je jednostavno previše. Ponekad mi se čini kao da ne mogu da dišem”.

Agencija navodi da je ekstremna vrućina u Italiji, dijelovima Francuske i Španije kao i na Balkanu izazvala na desetine šumskih požara, oštetila usjeve, povećala potrošnju struje i vode.

Vlasti u nekim područjima izdale su ograničenja u saobraćaju i zabranila rad na otvorenom jer su temperature dostizale i 40 stepeni. U Španiji je meteorološka služba upozorila da će temperatura u 31 od 50 provnicija dostići i do 44 stepena.

U Sloveniji su, prema navodima nadležnih, početkom ove nedjelje zabilježena prva “tropska noć” na visini od 1 500 metara kada je temperatura prešla 20 stepeni tokom noći, navodi AP.

Agencija navodi da su vlasti i u drugim zemljama apelovale na građane da ostanu u zatvorenom prostoru i da konzumiraju puno tečnosti, a da je Institut za javno zdravlje u Beogradu izdao uputstvo u kojem se građanima savjetuje da na prozore stave mokre peškire ako nemaju klima uređaj i izbjegavaju fizički napor i alkohol.

Hrvatske vlasti apelovale su na hiljade turista da budu oprezni dok putuju i na plažama, prenosi američka agencija.

Takođe navodi da su najmanje dvije osobe izgubile život zbog posljedica vrućine – jedna u Rumuniji, a druga u Poljskoj – dok su mnogi prebačeni u bolnicu nakon što su pretrpeli toplotni udar, sunčanicu ili su imali druge zdravstvene tegobe vezane za ekstremne vremenske uslove.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA