Izbjegavajte tuširanje potpuno hladnom vodom

990

Ako vam je mokra kosa ili ste oznojeni pri nagloj promjeni spoljne temperature, u velikom ste riziku od upale nerava lica koji uzrokuju paralizu, što najčešće izgleda dramatično i može da bude bolno.

Profesor dr Miroslav Kovačević, neurolog, kaže da je ljeto doba godine kada je povećan broj pacijenata sa ovim tegobama jer one nastaju usljed prehlade, odnosno efekta toplo-hladno.

– Promjena temperature na facijalni živac, koji prolazi kroz kosni kanal srednjeg uha, djeluje tako da se krvni kapilari koji se nalaze u opni koja oblaže živac šire, propuštaju više krvi, što dovodi do pojave otoka koji pritiska nerv i sprečava slanje impulsa – objašnjava profesor Kovačević.

On dodaje da prekidanje impulsa dovodi do paralize one strane lica na kojoj je nerv pritisnut.

– Simptomi su osjećaj peckanja, slabost mišića, a na kraju i iskrivljenost lica. Osim ovih opštih simptoma mogu da se jave i odsustvo ukusa, kao i utisak da se bolje čuje na uvo gdje je živac upaljen – kaže Kovačević.

Iako je riječ o prehladi pomoć ljekara kod ovog stanja je neophodna. U suprotnom facijalna paraliza može da ošteti oko jer kapci ne mogu da se zatvore, suze ne idu u suzni kanal i oko se suši.

– U terapiji se primjenjuju kortikosteroidi po određenoj šemi, jer je najznačajnije da se otok oko živca smanji – kaže doktor Kovačević sagovornik. –

Terapija podrazumijeva i uključivanje ljekova koji štite sluzokožu želuca i prekomjerni gubitak elektrolita, tačnije kalijuma.

Obloge i masaža

Dijagnoza upaljenog nerva lica postavlja se na osnovu kliničkog pregleda, anemneze, rendgenskog snimka, otološkog pregleda, u zavisnosti od mogućeg uzroka. Za terapiju uz lijekove preporučuje se zagrijavanje polovine lica postavljanjem toplih obloga, masaža lica i aktivacija bolesnih mišića pred ogledalom – nabiranje čela, zatvaranje očiju, pokazivanje zuba…

Nagle temperaturne promene veliki su šok za organizam. Zato bi trebalo izbjegavati i kupanje previše hladnom vodom, kao i hladna pića.

– Osim facijalne paralize efekat toplo-hladno može da provocira upalu i drugih nerava glave – kaže profesor Kovačević.

Posljedice su pojave trigeminalne neuralgije i klaster glavobolja.

– Ipak, ova oboljenja su najčešće uslovljena drugim patofiziološkim mehanizama, ali je neophodan oprez i čuvanje glave od naglih temperaturnih promjena – naglašava on.

Trigeminalna neuralgija, odnosno upala petog moždanog živca odgovornog za prenos osjećaja dodira, bola, pritiska i temperature lica u određeni dio mozga je najneprijatniji bol koji može da se osjeti. Bol počinje iznenada, izrazito je jak, sijvajući i oštar. Traje kratko, nekoliko sekundi i često se ponavlja u kraćim ili dužim razmacima tokom dana. Može da potraje nekoliko dana, nedjelja ili čak mjeseci, a zatim prestaje i javi se ponovo za nekoliko mjeseci ili godina.

U početku bol nastaje spontano, a poslije može da bude provociran dodirom lica, žvakanjem, pranjem zuba, govorom, smijehom, brijanjem ili nekim drugim nadražajem.

Uglavnom je prisutan na jednoj strani lica dok se obostrano javlja vrlo rijetko. Klaster glavobolja uglavnom pogađa muškarce. Karakteristična je po tome što se javlja u istom periodu godine, često sa noćnim napadima kada izuzetno jako boli u dubini oka uvijek sa iste strane glave, a to oko pocrveni i suzi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA