Interpol i SIPA tragaju za Ademom Karamujom

675

Adem Karamuja (34), ratnik iz Sirije i vehabija, za kojim je Interpol raspisao crvenu potjernicu, još uvijek nije pronađen na području BiH i za njim traga SIPA.

On je nestao u aprilu kada mu Sud BiH, nakon pravosnažne presude, nije odredio pritvor, i Karamuja je prihvatio ovaj poklon Suda BiH i nestao bez traga.

Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma, kaže da primjer Karamuje pokazuje sve slabosti bezbjednosnih struktura u BiH.

Prema njegovim riječima, Karamuja je samo jedan od 110 povratnika sa ratišta u Siriji koji se kriju po BiH i koji su tempirane bombe.

– Ovdje se otvara pitanje kako osobi koja je bila u Siriji dvije godine i koja je veoma opasna uopšte nije određen pritvor nakon izricanja presude. Očigledno da Karamuja i njemu slični imaju jaku zaštitu u pravosudnim institucijama, a najjača zaštita je u dijelu bošnjačkih političara koji upravljaju institucijama BiH i koji pod tepih guraju vezu Bošnjaka i ID – ističe Galijašević.

On dalje kaže da Karamuja može slobodno da se sada krije po BiH i to u nekom od 22 paradžemata, koliko ih ima zvanično u BiH, a gdje policija ne zalazi.

– Novac za život takođe nije sporan jer paradžemati imaju svoje izvore prihoda sa više strana, odnosno novac dolazi iz inostranstva, iz Saudijske Arabije prije svih, raspoređuje se kao pomoć radikalnim vehabijama. Od tog novca se finansira i odlazak vehabija iz BiH u Siriju, ističe Galijašević.

On dalje kaže i da je Karamuja veoma nezgodan kao svjedok jer mnogo zna o odlasku vehabija iz BiH u Siriju, ali u o vezama sa bošnjačkim političarima.

– Karamuja je u Siriju otišao kod Nusreta Imamovića koji je tamo jedan od komandanata u Nusra frontu. Nakon dvije godine se vratio, ali je upao u oči bezbjednjaka. Ipak zbog namjerne propusnosti bezbjednosnih organa u BiH Adem Karamuja se izvukao da ne leži u zatvoru iako je osuđen na dvije godine – kaže Dževad Galijašević.

Podsjećamo, Karamuja je uhapšen u policijskoj akciji “Damask” 2014. godine, a Sud BiH ga je 7. aprila ove godine pravosnažno osudio na dvije godine zatvora zbog ratovanja u Siriji za “Islamsku državu”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA