Hrvatska pred novom međunarodnom arbitražom?

814

Spor oko gradnje Pelješkog mosta između Bosne i Hercegovine i Hrvatske ponovo će biti otvoren pri čemu je moguća i međunarodna arbitraža poput one u slučaju morske granice u Savudrijskoj uvali sa Slovenijom, izjavio je danas predjsednik Glavnog odbora vladajuće bošnjačke Stranka demokratske akcije (SDA) Halid Genjac, prenosi Hina.

Navodi se da je Genjac najavio da će se SDA pridružiti zahtjevu koji je u parlamentu BiH pokrenula opozicija da se projekt Pelješkog mosta zaustavi sve dok se ne riješi otvoreno pitanje morske granice kod Neumskog zaliva.

Na vanrednoj stranačkoj konferenciji za medije u Sarajevu Genjac je kazao da BiH nikada nije dala službenu saglasnost za gradnju Pelješkog mosta, kao i da ne stoje argumenti da bi se on gradio u hrvatskim teritorijalnim vodama, jer je potez između Komarne i Pelješca, kako su procjenili u SDA, zapravo podučje koje predstavlja međunarodni koridor za pristup BiH otvorenom moru.

– BiH nikada nije dala saglasnost na gradnju Pelješkog mosta. Bez toga ona je nelegalna i predstavlja kršenje međunarodnih konvencija, a posebno Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu mora – kazao je Genjac.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA