Hrvatska: Od sutra stara cijena taksi

645

U Hrvatskoj će sutra stupiti na snagu izmijenjeni Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli voća i povrća prema kojem su takse sa 270 vraćene na 12,6 evra.

U udruženjima poljoprivrednika Hrvatske smatraju da je drastično poskupljenje bilo opravdano, smatrajući da je domaćeg potrošača trebalo zaštititi od robe koja u zemlju ulazi bez odgovarajućih kontrola.

Zbog toga su iz udruženja koja okupljaju poljoprivredne proizvođače dali podršku hrvatskom ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, za kojeg smatraju da je “napravio dobar potez” pravilnikom kojim su 22 puta povećani troškovi kontrole.

– Preko granice nam dolazi voće i povrće za koje smatramo da ne zadovoljava standarde kvaliteta Hrvatske i EU, a veća kontrola više i košta – rekao je Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

On smatra da je na odluku hrvatske Vlade o smanjivanju naknada za kontrolu uticali veliki trgovci, uvoznici, izvoznici i ministri susjednih država.

Poljoprivrednici su tim povodom zatražili sastanak sa predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske smanjilo je takse na poljoprivredne proizvode sa 270 na 12,6 evra, nakon negodovanja susjednih zemalja pogođenih hrvatskim mjerama. Zbog toga je premijer Hrvatske Andrej Plenković naložio izmjenu tih propisa.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA