Gori Hercegovina, najteže u Bileći!

614
Požar Bileća

Vatrena stihija i juče je gospodarila hercegovačkim brdima i planinama. U mnogim selima Bileće i Gacka protekle noći nije se mirno spavalo. Situacija nije ništa bolja.

Hercegovina je u gustom dimu i kilometarskim požarima. Najgora situacija na rejonu Kamenog Brda na samoj granici opština Bileća i Gacko.

Vatra je ovdje zaprijetila i objektima ali uz maksimalnu angažovanost gatačkih vatrogasaca svi su spaseni. U toku noći plamen je zaprijetio i manastiru Sveti Jovan Kroštanski u selu Korita. Za monahinju Hristinu protekle noći nije bilo sna.

– Ma imala sam da crknem od muke i od sekirancije pa se puno sa svakim svađala da nam pomognu i da nas čuvaju. A Bog nam je pokazao milost pa je vatra obišla svukuda, a nas ostavila – kaže monahinja Hristina.

Ni ostali nisu mnogo spavali. Naprtnjače i crijeva nisu ispuštali iz ruku, kažu sa vatrom se nikad ne zna jer jak vjetar plamen prebaci i po stotinu metara. Vatrogascima zahvalni a znaju i uzroke.

– Užas veliki, i ljudski sve faktor, ovo se ne može ništa samo zapaliti – rekao je Staniša Dumnić, iz sela Korita.

– Ja se stvarno zahvaljujem gatačkim vatrogascima koji su nesebično dali sve od sebe da nam spase kuću, da spase štalu i cijelu okućnicu – priča Zora Cvijetić.

I poslije dva mjeseca svi hercegovački vatrogasci na visini zadatka. Kažu snage moraju imati a posebno su srećni što su spasili ono najvažnije, ljude i kuće. Gačani neumorni, najveći problem im stvara neprisupačan teren pa šumsko bogastvo ne mogu spasiti.

– Noćas su vjetrovi razni bili, okretali i na jednu i na drugu stranu. Velika borba ali smo uspjeli da je zaustavimo – priča Čedo Davidović, vatrogasac iz Gacka.

– Ostao nam je požar aktivan u rejonu planine Babe što ugrožava četinar to je sada više opšta katastrofa. Gori tehničko drvo, visokog kvaliteta, visoka šuma – kaže Nebojša Acdalović, komandir TVJ Gacko.

Bilećanima je još teže. Samo juče su vodili bitku sa sedam većih požara. Nepristupačan teren, visoke temperature i vjetar glavni su im neprijetelji, ali neodustaju.

– Tri smo požara u području Mirilovića, Šobadina, Granice i Zvijerine uspjeli da stavimo pod kontrolu i da zaustavimo širenje. Vidjećemo, imamo ljude na terenu – rekao je Radoslav Radmilović, komandir TVJ Bileća.

Na terenu su i su bili i trebinjski i nevesinjski vatrogasci. Trebinjce je zbog nepristupačnog terena do požara prevozio helikopter. U Ljubinju je aktivan požar na planini Ilija, ali se ne gasi, jer gori na nepristupačnom terenu. Požare u Hercegovini može ugasiti samo kiša.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA