Godinu dana, 10 napada, više od 150 mrtvih u Evropi

670

Za godinu dana u evropskim gradovima izvedeno je 10 velikih terostičkih napada u kojima je ubijeno više od 150 ljudi. Mete su bili London, Pariz, Barselona…

Teroristi su kao oružje koristili eksploziv ili vozila pri punoj brzini, a napadi su najčešće izvođeni na mjestima masovnih okupljanja. “Dojče vele” je napravio listu gradova koji su se našli na meti terorista proteklih godinu dana.

Barselona, avgust 2017.

Na omiljenom turističkom bulevaru La Rambla kamion je uletio u masu ljudi. Policija je ocijenila da je riječ o terorističkom napadu, a u njemu je stradalo 13 ljudi. Više od 100 ih je povrijeđeno.

Kambrils, avgust 2017.

Nakon napada u Barseloni, teroristički napad dogodio se i u Kambrilsu, gdje je automobil uletio u pješake, ubio jednu, a povrijedio sedam osoba, među kojima je i jedan policajac.

London, jun 2017.

Prema policijskim izveštajima, jedan kombi na Londonskom mostu uletio u grupu pješaka, a zatim produžio do kvart Boror market. Tu su trojica napadača noževima usmrtili sedmoro ljudi, a desetine su povrijeđene. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Mančester, maj 2017.

Poslije koncerta američke pjevačice Arijane Grande, Salman Abedi aktivirao je eksploziv. Ubio je 23 osobe, a povrijeđeno je više od 120. Među mrtvima je bilo mnogo djece, najmlađe od njih imalo je samo osam godina. To je najteži napad u Velikoj Britaniji od 2005. godine.

Stokholm, april 2017.

U šoping ulici u glavnom gradu Švedske napadač se otetim kamionom prvo zabio u masu ljudi, a zatim i u tržni centar. Pet osoba je poginulo, a 15 povrijeđeno. Još istog dana, policija je hapsila 39-godišnjeg Uzbekistanca pod sumnjom za terorizam.

Sankt Peterburg, april 2017.

U eksploziji u metrou u Sankt Peterbugu nastradalo je 11 ljudi, a brojni su povrijeđeni. Mjesto eksplozije i način postavljanja bombe odgovaraju uzorku islamističkog terorizma.

London, mart 2017.

Napadač je autom namerno skrenup u pješačku zonu na mostu u centru Londona, nakon čega je ubo jednog policajca. Četiri osobe se podlegle povredama. Britanske snage bezbjednosti ubile su počinioca.

Pariz, februar-mart 2017.

Na francuskom aerodromu “Orli” čovjek pokušao da istrgne oružje iz ruku vojnika u patroli. Nakon toga je ubijen. Početkom februara, Egipćanin koji je mačetama napao vojnu patrolu, ubijen je u blizini muzeja Luvr.

Berlin, decembar 2016.

Glavni grad Njemačke bio je meta terorističkog napada neposredno uoči Božića. Član Islamske države ubio je 12 osoba tako što je ukradenim kamionom uletio u centar božićnog vašara. Nekoliko dana poslije, 24-godišnji Tunišanin koji se smatra odgovornim za napad ubijen je u blizini Milana.

Nica, jul 2016.

Atentator je kamionom uletio u masu ljudi na rivi u francuskom lučkom gradu. Poginulo je najmanje 86 ljudi. Nakon toga, IS je preuzela odgovornost za taj masakr.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA