Dopingovano troje sportista iz BiH

826

Kikbokseri Mirsad Sadibapić i Semir Delalić suspendovani su na po četiri, a atletičarka Adela Čomor na dvije godine zbog korištenja dopinga.

Direktor Agencije za antidoping kontrolu BiH Slavko Matić naveo je da Čomorovo koristila nedozvoljenu supstancu efedirn, Sadibapić je koristio furosemid, a Delalić metenolon.

Prema statistici Agencije, doping pozitivni sportisti mahom koriste steroide metandienon, dehidrohlormetiltestosteron, boldenon, stimulanse iz grupe amfetamina, a u manjoj mjeri kanabinoide, odnosno kanabis i sintetski kanabis, diuretike, te druge vrste zabranjenih supstanci.

Matić je napomenuo da je BiH ratifikovala dvije međunarodne konvencije iz ove oblasti: Antidoping konvenciju Savjeta Evrope i UNESKO Međunarodnu konvenciju protiv dopinga u sportu. Na taj način je preuzela mnogobrojne obaveze, među kojima je i osnivanje Agencije.

– Kao potvrda profesionalnog rada u skladu sa najvišim međunarodniom standardima, Agenciji je povjereno obavljanje doping kontrola na brojnim međunarodnim takmičenjima. Osim doping kontrola, preduzimamo i mnoge aktivnosti na edukaciji sportista, te je sprovedeno 49 edukativnih aktivnosti namijenjenih različitim ciljnim grupama – naglasio je Matić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA