Bikova sperma izuzetno tražena u BiH

2664
Bikova sperma

U BiH je u proteklih pet godina uvezeno 2 470 kilograma bikove sperme, ukupne vrijednosti više od 2,5 miliona maraka.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore, najveće količine ovog genetskog materijala za osjemenjavanje stižu iz Njemačke, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Austrije, Norveške i Italije. Međutim, u proteklom periodu bikova sperma je nabavljana i iz SAD i Kanade. Doduše u manjim količinama.

Kilogram košta 1 000 KM

Kad se napravi prosjek, kilogram košta približno 1 000 KM. Najskuplja je bila lanjska pošiljka iz Italije, iz koje smo uvezli tri kilograma koja su koštala skoro 18 000 maraka. U 2016. smo iz Njemačke uvezli 65 kilograma, ukupne vrijednosti 261 500 KM.

Uvozimo i junice

Tokom jedne godine u BiH bude uvezeno gotovo 2 000 rasplodnih junica, vrijednosti šest miliona KM, i to uglavnom iz Njemačke, Švedske, Austrije i Norveške. Farmeri i ostali stručnjaci iz oblasti stočarstva kažu da ovo nije zabrinjavajuća brojka, ali da bi bolje bilo da sami uzgajamo junice. Objašnjavaju da se uvozne teže adaptiraju na uslove života na ovim prostorima, dok one koje su uzgojene ovdje sa tim nemaju problema. Veterinari naglašavaju da je najbolja varijanta odgajati junice dobijene od genetičkog materijala bikova sa domaćih farmi.

Farmeri priznaju da su iznenađeni uvezenom količinom i vrijednošću materijala za osjemenjavanje krava. Ipak, tvrde da je legalan uvoz, ma odakle dolazio i na šta se odnosio, bezopasan. Poručuju da su sporne pošiljke koje preko divljih granica dospijevaju na bh. tržište, bilo da je riječ o mesu i poljoprivrednim proizvodima ili bikovoj spermi.

Objašnjavaju da Evropa, čega god zbog lošeg kvaliteta želi da se ratosilja, forsira izvoz u BiH. Jer, kod nas prolazi. Stočari kažu da nam se to dešava jer su nam granice “šuplje”, pa u državu može da uđe sve i svašta, tako i nekvalitetna bikova sperma.

– Nisam protiv uvoza bikovog sjemena. Ali, bilo bi dobro pratiti i upoređivati kakve životinje od njega nastaju. Jasno je da, upotrebom sjemena kojeg u EU žele da se riješe, u našim štalama na svijet dolaze bolešljiva telad. Ona, kad narastu, umjesto 8 000, godišnje daju tek 5 000 litara mlijeka. To je posljedica lošeg genetskog materijala, od kojeg su dobijeni. Naime, jasno je da doza koja u inostranstvu može da se nabavi po cijeni ispod jedne KM, ne može da da ništa kvalitetno – upozoravaju domaći stočari.

Veterinari ističu da je najvažnije da domaće krave budu osjemenjene kvalitetnim sjemenom. Odnosno, da u budućnosti dobijamo telad i goveda sa sve boljim karakteristikama.

Naše tržište je slobodno

– Naše tržište je slobodno. Svako može da uvozi ono za što postoji interesovanje, odnosno robu za koju postoji kupac. Tako je i sa materijalom za osjemenjavanje, kojeg uvozimo uglavnom iz Evrope. Očigledno je da nam trebaju dodatne količine bikove sperme, jer, u suprotnom, čisto sumnjam da bi se iko bavio time. U svakom slučaju, bitno je da, bilo da se radi o sjemenu iz uvoza ili onom koje je proizvedeno kod nas, krajnji rezultat bude uspješno osjemenjavanje, odnosno dobijanje kvalitetnog grla – objašnjavaju veterinari.

Prema procjenama u Srpskoj ima skoro 60 000 muznih krava, a bikovi za rasplod uglavnom su iz Njemačke, Austrije, Švajcarske, Holandije. Bikova sperma, njena jedna doza, košta između tri i šest KM, a u Evropi od 12 do 16 evra.

Andrijana Pisarević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA