Dodik: Mišljenje o NATO je na Narodnoj skupštini!

700

Narodna skupština Srpske treba da da mišljenje o NATO savezu, da se ne bi desilo da bez pitanja Srpske jednog dana bude proglašeno da je BiH članica tog saveza, riječi su Milorada Dodika, predsjednika RS.

– Imajući u vidu da se NATO već upetljao u unutrašnja pitanja u BiH, smatram da je potrebno da mu damo i odgovor , šta mislimo o tom savezu. Taj odgovor treba da bude na bazi odluke Narodne skupštine Republike Srpske, a ne na bazi univerzalnog političkog stava – istakao je Dodik.

On je rekao da će pokušati da se o tome izgradi zajednički stav u Srpskoj, naglasivši da opšte raspoloženje nije u korist NATO-a imajući u vidu prošlost, a i sadašnjost kada NATO ignoriše stavove Srpske, podstiče sudove da rješavaju u korist politika koje oni hoće, da bi kasnije te politike pozdravili, te da bi samo jednog dana mogli, bez pitanja Republike Srpske, proglasiti da je BiH u NATO-u.

– Zato je važno da se parlament Republike Srpske odredi prema tome. Vjerujem da on ima kapacitet i snagu. Jedna od ideja može da bude i referendum o NATO-u, koji bi bio neophodan, samo treba procijeniti kada je vrijeme za to – da li sada ili nekada u budućnosti – istakao je Dodik i ocijenio da to pitanje ne treba da bude rješavano bez referenduma jer zadire u najvažnija nacionalna pitanja.

On je rekao da je knjiženje ukupne imovine pitanje od velikog značaja za Srpsku i da je potrebno da se BiH, u tom pogledu, vrati na sporazum lidera iz 2012. godine i da se to pitanje riješi na taj način.

– Ranije je na neki način bilo drugačije, onda se tražilo da se uknjiži takozvana perspektivna imovina i mi smo postigli dva-tri sporazuma u vezi s tim. Jedan, koji smo dogovorili Nikola Špirić i ja sa tadašnjim premijerom Federacije BiH Nedžadom Brankovićem, koji je odbio međunarodni faktor i to je devastirano, a kasnije je bio sporazum lidera iz 2012. godine koji je poznat javnosti, ali je to ignorisano da bi se prebacilo na teren prosuđivanja na sudu. Ovdje i malo dijete zna da će sud presuditi na štetu Republike Srpske i da će putem onog principa koji je ovdje važio 500 godina za vrijeme vladavine Turaka – kadija te tuži, kadija ti sudi – smatra Dodik.

On je naglasio da se tako dešava i danas u BiH, jer strukture u Sarajevu i tuže, i sude, i otimaju imovinu Republici Srpskoj.

– Imate naše predstavnike u Sarajevu, poput (srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena) Ivanića i drugih, koji ne progovaraju nijednu riječ, nego kažu da će sud to riješiti, a zna se kakav je sud i šta će on da riješi – rekao je Dodik.

On je naglasio da je riječ o jednoj potpuno atipičnoj situaciji u kojoj nema ni “S” od suvereniteta, niti ima bilo kakvog subjektiviteta u vezi sa tim pitanjem.

– Pitanje imovine treba da se razmotri na opštem nivou. U Republici Srpskoj postoji konsenzus o tome da se ne ide ka NATO-u, a MAP je naravno samo jedna faza koja može da bude zaustavljena – zaključio je Dodik.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA