Mektić: Neprihvatljivo da policajcima plaćaju odlazak na hadž!

709

Policijskim službenicima kodeks ne dozvoljava da za posao koji obavljaju dobiju bilo kakve nagrade ili poklone, uključujući i plaćeni odlazak na vjerska hodočašća, rekao je danas Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Mektić je ponovio da je neprihvatljivo da policijski službenici odlaze na vjerska hodočašća o trošku stranih država.

– Odlazak na hodočašće tretiram kao neku vrstu primanja nagrade ili dara. Kada je riječ o instutucijama BiH, to će imati takav tretman. Ali, istakao bih da ni u kom slučaju ne želim da osporavam pravo bilo kome da uzme godišnji odmor i na vjersko hodočašće ide o svom trošku – kaže on, napominjući da može govoriti samo za nivo BiH, te da nema nadležnosti za policije na entitetskom i kantonalnom nivou.

Mektić je 15. avgusta na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da će zatražiti da se Ambasada Saudijske Arabije u BiH izjasni ima li policijskih službenika koji o trošku te ambasade odlaze na hadž, te da će onda pokrenuti postupak protiv njih.

On je tada naveo da se protivi praksi da službenici Agencije za koordinaciju policijskim tjelima BiH ili policijski službenici uopšte o trošku Ambasade Saudijske Arabije u BiH ili drugih ambasada odlaze na hadž.

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH 16. avgusta saopšteno je da su Mektić i ambasador Saudijske Arabije Hani bin Abdulah Mominah na sastanku u Sarajevu “razmijenili stavove u vezi sa pozivanjem policijskih službenika da kao gosti Saudijske Arabije prisustvuju obavljanju hadža”.

Prema informaciji iz Islamske zajednice BiH, put u Saudijsku Arabiju košta 7 900 KM.

Kralj Saudijske Arabije Selman bin Abdul Aziz el Saud, koji redovno daruje odlazak na hadž brojnim građanima BiH, ove godine je omogućio hodočašće za njih 40.

Prema nezvaničnim informacijama, među hadžijama iz BiH koji odlaze o trošku kralja Selmana su i četiri policijska službenika.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA