Srđan Vujmilović, fotograf koji je očarao svijet (FOTO)

1357

Njegove fantastične fotografije su pronašle put do svjetskih magazina i prestižnih platformi, što nije pošlo za rukom mnogo iskusnijim i starijim fotografima. Predstavljamo vam Srđana Vujmilovića (23) mladog fotografa iz Aleksandrovca.

Fotografije munja, prirode i portreta nastale kroz objektiv ovog mladog samoukog fotografa našle su tako put do časopisa “Practical Photography” i “Masterclass Magazines”, ali i do “National Geographic”, “Discovery Channel”, “Canon” i mnogih drugih.

srdjan-vujmilovic

– Sve se odigralo spontano i valjda je tako najbolje. Prva među postavljenim bila je fotografija munja, koju je objavio “Discovery Channel” – kaže Srđan.

Nakon nje, sve više platformi me počelo kontaktirati i interesovati se za moj rad. Kao i u svakom poslu, kada fotografije počnu da cirkulišu među fotografskom zajednicom, sve više ljudi ih vidi i sve onda kreće stihijski, priča Srđan i dodaje da mu prisustvo na svjetskim platformama i u globalnim časopisima znači mnogo.

download

Fotografisanjem se počeo baviti prije pet godina, iako je želju za ovim poslom imao još od malih nogu.

– Ljubav prema prirodi i stvarima koje nas okružuju još od tog vremena bili su mi podsticaj da se bavim nečim čime bih mogao da se izrazim i pokažem drugima kakvo značenje i uticaj su te stvari imale na moje odrastanje i sazrijevanje. Za takvo izražavanje ne postoji bolji način od fotografije – pojašnjava Srđan.

srdjan-vujmilovic-fotografija

Svoj rad, uglavnom, zanisva na prirodi, koja ga fascinira i koja mu je, kako ističe, najveća inspiracija.

Dobra fotografija zahtijeva mnogo vremena i strpljenja. Da bi se došlo do kvalitetnog finalnog proizvoda, Vujmilović kaže da treba napraviti mnogo, ne tako dobrih, fotografija, kako bi bi ta jedna, koja se izdvaja, došla do konačne obrade.

– Međutim, kao i sve u životu, praksa i u mom poslu mnogo znači. Ipak, i sa vježbom, da bi se došlo do zaista vrhunske fotografije, treba mnogo truda, jer odabir kadra, pozicije i tačnog trenutka je jedna stvar, a sama čar obrade je ono čime svako od nas prenosi na nju lični pečat – navodi Srđan, koji najčešće koristi tehnike kao što su portretna fotografija, astrofotografija, fotografisanje prirode, te tzv. light painting i i time-lapse fotografija – dodaje on.

srdjan-vujmilovic-hram

Svi radovi su mu jednako dragi, jer svaki priča priču za sebe. Ipak, izdvojio je jednu fotografiju, za koju je, kako kaže, posebno vezan.

– Krupa na Vrbasu mi je među omiljenijima, jer je prva bolja koju sam napravio i na neki način sam veoma vezan za nju – otkriva Srđan, koji se, osim fotografisanjem, bavi grafičkim dizajnom i kinematografijom, a zajedno sa djevojkom piše i blogove o putovanjima.

Ovaj mladi fotograf ima mnogo planova za budućnost – velike projekte koji uključuju širok auditorijum, izložbe, takmičenja. Trudi se da ne stoji u mjestu i da se konstantno nadograđuje.

Izložba u Gradišci

srdjan-vujmilovic-foto

U Gradišci, u Foto kafeu otvorena je izložba radova ovog mladog talentovanog fotografa. Riječ je o fotografijama prirode i astrofotografijama, a svi ljubitelji objektivom ovjekovečnih trenutaka postavku mogu da pogledaju do 17. avgusta.

Vujmilović do kraja godine u Banjaluci planira da organizuje izložbu svih svojih radova.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA