Zaev stigao u službenu posjeti BiH

682

Predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev doputovao je danas poslijepodne u službenu posjetu BiH, a na sarajevskom aerodromu uz počasni kordon dočekao ga je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić će dočekati svog makedonskog kolegu ispred zgrade institucija BiH u nedjelju ujutro, nakon čega će biti održani razgovori, a biće održan i susret članova delegacije Savjeta ministara BiH s članovima delegacije Vlade Republike Makedonije.

Tom prilikom je predviđeno potpisivanje dvaju sporazuma.

Memorandum o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Makedonije potpisaće Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, i Ljupčo Nikolovski, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Makedonije.

Program kulturne saradnje Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva kulture Republike Makedonije potpisaće Adil Osmanović, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine, i Robert Alagjozovski, ministar kulture Republike Makedonije.

Nakon toga planiran je sastanak s predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, te odvojeni sastanci ministara Vijeća ministara BiH i ministara Vlade Republike Makedonije.

Premijer Zaev susresšće i sa članovima Predsjedništva BiH. Po završetku susreta u Sarajevu, premijer Zaev otiće u Rotimlje kod Stoca gdje će položiti vijenac na spomen-obilježje tragično stradalom predsjedniku Makedonije Borisu Trajkovskom i članovima njegove pratnje.

Kako je najavljeno, predsjedavajući Zvizdić i premijer Zaev će naveče prisustvovati manifestaciji “Mostar Peace Connection” i potpisati Mostarsku povelju mira.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA