Za 12 dana zatvorili 92 objekta i napisali 155 000 KM kazne!

2408

Inspektori Poreske uprave RS izvršili su ukupno 420 kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa i u 232 slučaja utvrdili su nepravilnosti, te izdali 244 prekršajna naloga na ukupan iznos kazne od 155 100 KM!

Iz Poreske uprave RS saopšteno je da su tokom kontrola, koje su izvršene u periodu od 20. juna do 2. jula, za 92 poreska obveznika inspektori izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Tokom ovih kontrola otkriveno je i šest neprijavljenih radnika.

Najviše objekata je zbog neizdavanja fiskalnih računa privremeno zatvoreno na području koje pokriva Područni centar Poreske uprave RS u Istočnom Sarajevu, a najmanje na području koje pokriva Područni centar Zvornik.

– Ovi podaci ukazuju na činjenicu da je s pravom pokrenuta ova kampanja, jer je u prethodnom periodu bilo očigledno da je došlo do pada discipline poreskih obveznika, što upravo potvrđuje podatak da je u više od polovine kontrolisanih objekata uočena nepravilnost – navode iz Poreske uprave.

Kako preventivna medijska kampanja odmiče, navodi se u saopštenju, i kako se povećava broj svakodnevnih kontrola inspektora na terenu, uočava se sve manje nepravilnosti što bi moglo da znači da sve ove aktivnosti utiču na podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, ali i poreskih obveznika u poštovanju zakonskih propisa iz ove oblasti.

Iz Poreske uprave podsjećaju da se ove pojačane kontrole vrše u okviru ranije najavljene kampanje “Korak preduzmi, račun uzmi” koja se sprovodi u većem broju elektronskih i štampanih medija u Republici Srpskoj, čiji je cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa.

– Uzimanjem računa daje se doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga Srpske. Takođe, na taj način su i najavljene intenzivnije kontrole inspektora na terenu, sve sa ciljem preventivnog djelovanja na građane i poreske obveznike – podsjećaju iz Poreske uprave.

Poreska uprava RS poziva poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a građane poziva da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem mejl adrese [email protected] ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave RS.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA