Vojna parada kineske vojske (FOTO/VIDEO)

1756

Kineska vojska ima “samopouzdanje i sposobnost” da podupre uspon zemlje u svjetsku silu, rekao je predsjednik Kine Si Đinping. Ove riječi odijeknule su na vojnoj paradi povodom obilježavanja 90 godina od osnivanja Narodne oslobodilačke vojske.


Si je, obraćajući se vojnicima iz otvorenog džipa u vojnoj uniformi, rekao da je snažna vojska “više nego ikad” potrebna zemlji koja se “približava cilju velikog podmlađivanja nacije”.

– Potrebno je da izgradimo snažnu narodnu vojsku više nego ikad ranije u istoriji – rekao je Si, obilazeći vojnike, oklopna vozila, rakete i avione.

Parada je održana u bazi za vojnu obuku Džurihe, u regionu Unutrašnja Mongolija.

Učestvovalo je 12 000 vojnika i prikazano napredno oružje, uključujući interkontinentalnu raketu s nuklearnom glavom Dongfeng-31AG, nekoliko bombardera H-6K i avion dugog dometa koji je nedavno učestvovao u vježbama blizu Japana i Južnog kineskog mora.

Si je prije dvije godine naredio otpuštanje 300 000 vojnika iz najveće stajaće vojske na svijetu, a s druge strane je ulagao u razvoj nosača aviona, nuklearnih podmornica i borbenih aviona s ciljem da prestigne SAD u regionalnom, pa čak i svjetskom uticaju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA