Vanja Grbić za SrpskaCafe: Pravim besplatan kamp u Trebinju! (FOTO)

3332
Vanja Grbić

Više od 430 djece ovog mjeseca uči da igra odbojku, pliva i uživa u prirodi u Odbojkaškom kampu proslavljenog zlatnog sportiste Vladimira Vanje Grbića.

U razgovoru za SrpskaCafe, Vanja je rekao da je kamp na Zlatiboru organizovan kao pilot projekat Svjetske odbojkaške organizacije sa idejom da se djeci približi sport. Nije ni sanjao da će projekat već “na prvu” imati toliki uspjeh i da će već sada krenuti planovi za sljedeći, i to u Trebinju.

– Iako je ovo tek pilot projekat, ideja je savršeno uspjela. Nisam to ranije radio pa nisam ni znao koliko posla ima i koliko će djece biti. Namjeravali smo samo da ispunimo kapacitete, a na kraju smo morali da odbijamo djecu jer nemamo toliko mjesta. U ovoj grupi treniramo 28 djece iz Trebinja koji su nam stigli sa svoja tri trenera. Da bi došli u kamp pomogao im je gradonačelnik Luka Petrović, a ja ne mogu da ostanem inertan prema kraju odakle je moj otac, pa ću sljedeće godine da napravim kamp za djecu u Trebinju, i to besplatan – kaže Vanja.

Zdravlje i zabava na jednom mjestu

On je objasnio da je polazna ideja kampa bila da se spoji nauka i sport, i da se kroz motoričku i ortopedsku dijagnostiku, uz ispravno odabran program kolektivne gimnastike, djeci pomogne da se dobro ravijaju ili isprave deformitete.

Program je osmišljen u skladu sa uzrastom djece. Najmlađi se provode u Dino i Avantura parkovima, imaju manje treninga a više se igraju. Starija djeca više vremena provode na treninzima. Nije tema samo odbojka, već je to opšti motorički i dječiji razvoj uopšte. Sve je to povezano sa njihovim boravkom napolju.

– Promijenilo se vrijeme u posljednjih 30 godina. Djeca su drugačija, a tehnologija sporta je potpuno ista. Zato smo mi namjerili da sport privedemo i pomirimo sa dječijim zahtjevima. Upravo ovo i jeste način da se pomiri opsjednutost djece modernim tehnologijama. Kroz igru i zabavu oni najbolje usvajaju znanja i povezuju se sa sportom, prirodom, mjestom na kojem se nalaze. Odlično se provode, ideja im se dopada a mi smo presrećni što se tako dobro provode – priča zlatni odbojkaš.

Telefoni “na kašičicu”

Zanimljivost koja dolazi iz Vanjinog kampa tiče se upravo modernih tehnologija. Kako nam je objasnio, dodira sa mobilnim telefonima klinci imaju tek toliko da se samo jave roditeljima.

– Telefone i druge mobilne uređaje dajemo im “na kašičicu”, imaju ih u određenom periodu dana, koriste ih da se jave rositeljima. Sve je zamišljeno da se malo otkinu od monitora. Malo ima problema na početku, a kasnije nema. Naviknu se brzo – kaže Vanja.

Trenutno je u kampu koji traje tokom jula 430 djece, a stigli su i mališani iz Čajetine. Oko 70 djece je odbijeno jer nije bilo više mjesta.

– Koristimo tri dvorane i teren za odbojku na pijesku. Na raspolaganju su nam dva bazena Olimpa i smještaju Golija. Kamp traje četiri nedjelje, takoreći tokom cijelog jula. Sa djecom radi 46 trenera, odnosno, na 16-oro djece raspoređena su tri. Sva djeca su radila ortopedska i motorička testiranja sa dr Duškom Spasovskim sa Ortopedije iz bolnice Banjica. Odbojkaški program radimo u saradnji sa katedrom za odbojku Difa iz Beograda. Dakle, sve je porkiveno kako bi kamp bio maksimalno efikasan – kaže Vanja.

A. Pisarević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA