Uputstvo kako se čuvati od terorizma (VIDEO)

616

Britanska policija objavila je video snimak u kome građane upozorava šta treba da rade u slučaju terorističkog napada. U četvoirominutnom videu, policija građanima savjetuje da ukoliko čuju pucnjavu bježe ako postoji bezbjedan put, da ostave sve predmete i da se sakriju.

U poruci se savjetuje i da se isključi ton na mobilnom telefonu, kao i vibracija, da se nađe zaklon od pucnjave, i da se policija pozove tek kada se nađu na bezbjednom mjestu, prenosi BBC. Kako je saopšteno iz protivterorističke jedinice policije, ne postoje operativni podaci da su turisti iz Britanije eventualna meta ovog ljeta, već je video dio kampanje za podizanje svijesti o opasnostima.

Kako su BBC-u rekli, takve savjete je jedino ispravno pružiti nakon svega što se dešavalo prethodnih godina.

– Ovi ljudi nisu tu da vam ukradu telefon ili sat, oni su tu da vas ubiju i zato morate da se sklonite iz opasne zone. Mala je vjerovatnoća da se nađete usred napada, pa je ovo slično kao bezbjednosni brifing koji dobijete svaki put u avionu pred polijetanje. Malo je vjerovatno da će letjelica pasti, ali je veoma važno da znate šta bi trebalo da radite, a šta ne – rečeno je u policiji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA