U BiH blokirano skoro 74 000 računa!

567

Ukupan broj blokiranih računa u BiH, zaključno sa junom, iznosi nevjerovatnih 73 836, navodi se u izvještaju o blokiranim računima u Registru transakcijskih računa Centralne banke BiH.


Broj firmi koje imaju barem jedan blokiran račun nije mnogo manji i iznosi 63.431.

Kolike su razmjere nelikvidnosti u BiH govori podatak da je ovaj izvještaj sačinjen na čak 3 024 stranice.

Među ogromnim brojem firmi s blokiranim računima ima mesnica, picerija, sportskih kladionica, lokalnih televizija, svadbenih salona, auto-mehaničarskih radnji, noćnih klubova, uličnih kioska, pa čak i notara, ali i nekadašnjih privrednih giganata kao što je sarajevski “Energoinvest” ili čapljinska Tvornica keksa i vafla “Lasta”.

Većina firmi ima po jedan blokiran račun, ali ima i onih kojima je blokirano po sedam, osam ili više računa u različitim bankama, kao što je, recimo, sarajevski “Feroelektro”.

Još interesantnija je progresija kojom se broj blokiranih računa povećavao za posljednjih 13 godina. Do 2004. godine taj broj je iznosio ukupno 2.484 blokiranih računa, a onda se taj broj se rapidno povećava iz godine u godinu.

U 2004. godini je blokirano 949 računa, drastično povećanje broja je uslijedilo 2008. godine kada je blokirano 5 842 računa, da bi apsolutni rekord bio postignut ove godine kada je za samo šest mjeseci blokirano čak 8 866 računa.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA