Srpska novinarka prekršila pravila Bijele kuće

1266

Srpska novinarka Ksenija Pavlović prekršila je pravila Bijele kuće jer je na konferenciji za novinare koristila aplikaciju Periskop, piše “Vašington post”.

Kako navode, Pavlovićeva je uživo na internetu emitovala zvučni snimak brifinga portparolke Sare Sanders, iako je to zabranjeno.

List ocjenjuje da ovaj “akt pobune” znači značajan razvoj u odnosima Bijele kuće sa medijima, a buntovni potez srpske novinarke privukao je veliku pažnju drugih novinara.

Na svakoj konferenciji za medije u Bijeloj kući od 29. juna – ali i na ranijim – portparol američkog predsjednika Donalda Trampa upozorava novinare sa “pametnim” telefonima u Pres sali da ne smiju da snimaju konferenciju, niti čak da emituju uživo audio snimak, podsjeća američki list.

Međutim, Ksenija Pavlović, nekadašnji student Fakulteta političkih nauka u Beogradu i bivši predavač na Jejlu, koja je osnovala novinski sajt “Pavlovic tudej” (Pavlovic Today), to pravilo je u srijedu prekršila tokom konferencije za novinare nove portparolke Sare Sanders, a link za sadržaj koji je uživo snimala objavila je na Tviteru.

Snimak uživo, u trajanju od oko 17 minuta, bio je lošeg kvaliteta, ali se Sanders ipak mogla čuti kako predstavlja direktora za zakonodavna pitanja Marka Šorta, nakon čega je Pavlović na Tviteru objavila link za novi snimak, koji je trajao 31 minut.

Kako “Vašington post” navodi, njeni audio snimci su, u trenutku kada ih je emitovala, prošli prilično nezapaženo – prvi je privukao 37 pratilaca, a drugi 41.

U Bijeloj kući zasad nisu komentarisali ovo kršenje pravila.

Američki list podsjeća da su novinari kritikovali nedavno uvedena ograničenja za izvještavanje sa konferencija za medije iz Bijele kuće i pozvali predsjednikov tim za komunikacije da omogući emitovanje sadržaja uživo, ali napominje da su novinari uvijek poštovali pravila Bijele kuće.

Prema podacima dostupnim na internetu, Ksenija Pavlović je nezavisni novinar, predavač, politički i kulturni kritičar, pjesnikinja i autor novele “Pisma vetru”.

Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i master iz oblasti američke politike, a potom se preselila u London gdje je studirala na Londonskoj školi ekonomije (LSE).

Radila je i kao predavač-saradnik na Univerzitetu Jejl.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA