Putovanja: Najneobičnije plaže svijeta (FOTO/VIDEO)

946

Pješčane plaže oduvijek su bile sinonim za odmor i uživanje. Do nekih, večina nas, nikada neće doći, ali to nije razlog da ne zavirimo na najzanimljivije plaže barem na ovaj način.


Ne bi se bunili da se ispružimo na bilo kojoj od dole spomenutih.

1. Glass Beach

glass-beach-fort-bragg1

Staklena plaža nalazi se u Kaliforniji, a je formirana od smeća, koje se tamo odbacivalo godinama i to sa litice ispod koje se danas prostire jedna od najneobičnijih plaža svijeta. Kada bi se plaža zatrpala smećem, ono bi se palilo, da bi se stvorilo prostora za novi otpad. 1967. godine napokon je uvedena zabrana bacanja smeća te su se uloženi  veliki napori da se plaža očisti. Toekom nekoliko decenija, talasi su očistili plažu i iza sebe ostavili komadiće stakla u raznim bojama, od kojih je danas sastavljena cijela plaža. Međutim, uklanjanje stakla sa plaže danas je strogo zabranjeno, s obzirom da je ona postala prava turistička atrakcija.

2. Pink Sand Beach

Bahamas

Pješčanu plažu roza boje, osim u snovima, možeš vidjeti i na čarobnim Bahamima, a svoju prekrasnu boju može zahvaliti ostacima koralja, koje su usitnili talasi. Preciznije, ona se nalazi na ostrvu Harbour, ali to nije jedina takva plaža na svijetu. Roza plaže mogu se vidjeti i u Puerto Ricu i Indoneziji te na Barbadosu i Filipinima, ali i u Škotskoj, tačnije u područjima u blizini vrlo velikih formacija koraljnih grebena, koje sadrže malene organizme crvenog kostura, kao što su koralji i školjke.

3. Papakolea

Green sand beach on Big island Hawaii

A ako roza nije tvoja boja, onda je tu zelena plaža Papakolea, koja se nalazi na Havajima. Kako pijesak postaje zelen? Odgovor leži u olivinu, poludragom kamenu maslinaste boje, koji se nalazi u okolnim stijenama, zbog čega plaža liči na golf teren, a manje na plažu. Međutim, ako ste pomislili da je ova plaža raj za draguljare, varate se. Komadići olivina ovdje su premaleni da bi poslužili u te svrhe. Druga zelena plaža nalazi se u kolumbijskom gradu Guamu.

4. Kaihalulu

Kaihalulu-red-sand-beach_1200_800_85_s_c1_c_c_0_0
Nakon roze i zelene, slijedi crvena plaža pod nazivom Kaihalulu, na ostrvu Maui na Havajima, koja je djelimično odvojena od samog okeana. Njena crvena boja nastala je zbog velikih količina željeza čijom oksidacijom pijesak postaje crn i crven. Međutim, kombinacijom pijeska i okeana, ova plaže dobija i plave i ljubičaste tonove pa ne čudi što je Kaihalulu visoko rangirana na listi najneobičnijih mjesta na svijetu. Ako se ikada nađete tamo, njena crvena boja najviše dolazi do izražaja tokom izlaska i zalaska sunca.

5. Plaža s bioluminiscentnim fitoplanktonima
The-Glittering-Sea-of-Stars

Čarobni Maldivi turistima pružaju zabavu i odmor, ali i razna čuda prirode, od kojih je jedno svakako plaža s bioluminiscentnim fitoplanktonima, koja se nalazi na otoku Vaadhoo-u. Milioni bioluminiscentnih planktona na takvim se plažama nasuču se na obalu, a najbolje se, naravno, vide po noći, kada njihova plava boja najviše dolazi do izražaja. Tako plaže na Maldivima noću svijetle poput zvjezdanog neba, ostavljajući sve prisutne bez daha.

6. Maho Beach

plane-landing-maho-beach-9

Na karipskom ostrvu Saint Martin nalazi se slavna plaža Maho. Međutim, ona nije slavna zbog svog izgleda, već činjenice da se odmah pored nje nalazi aerodrom pa kupačima avioni bukvalno prolaze iznad glave. A nakon slijetanja dolazi naglo kočenje, s obzirom da je pista dužine 2,2 kilometra. Upravo zato, ova se plaža smatra najopasnijom plažom na svijetu pa nije za one strašljive.

7. Reynisfjara Beach

800px_COLOURBOX11548093

Na svijetu postoji desetak plaža s crnim pijeskom, ali među njima smo izdvojili jednu, koja se nalazi na Islandu, u blizini sela Vík í Mýrdal. Ono se nalazi na najjužnijem dijelu Islanda, a prema popisu stanovništva iz 2011. godine, ima svega 291 stanovnika. Uprkos tome, i dalje je jedno od najvećih naselja, s obzirom da su kuće prilično udaljene jedna od druge. Ova plaža danas spada u najljepše plaže svijeta, a ostale crne plaže nalaze se na Havajima, na Mauiju, Aljasci, Kanarskim ostrvima, Novom Zelandu, Saint Vincentu, u Kaliforniji i Zelenortskoj Republici, smještenoj u sjevernom dijelu Atlantskog okeana.

8. Shell Beach

st-bart-shell-beach-1[2]
Posljednja na ovoj listi, ali ništa manje atraktivnija, je plaža sa školjkama, koja se nalazi u zapadnoj Australiji, u Shark Bay-ju. Na njoj nećeš naći ni komadić pijeska ili kamena, jer je ona u potpunosti prekrivena školjkama. Sloj školjki na ovoj plaži iznosi 10 metara, a one su se nekada koristile kao materijal za izgradnju okolnih objekata. Plaža je danas na popisu UNESKO-ove Svjetske baštine, pa je, kao takva, postala popularno turističko odredište. Takođe, vrlo je popularna za razne ceremonije, od kojih su najpopularnija vjenčanja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA