Pao tender, elektronskih knjižica ni na vidiku!?

744

Elektronske zdravstvene knjižice ali i kartone, po svemu sudeći, u Srpskoj nećemo još vidjeti. Prvi tender, koji je raspisao Fond zdravstvenog osiguranja, pao je zbog žalbe jednog od ponuđača. Pitanja ko se prijavio na tender i ko se žalio, ostala su bez odgovora.

Već viđen scenario, doduše u slučaju pasoša, mogao se i očekivati, poručuju u Transparensiju. To, kažu, možda i nije tako loše, jer su u samoj dokumentaciji uočili nekoliko nelogičnosti.

Za početak, vrijednost ugovora je 23 miliona maraka, iako je, za skoro isti sistem, Srbija potrošila manje od šest, a ima isto toliko puta više osiguranika nego Republika Srpska.

– S druge strane, u tenderskoj dokumentaciji vidimo tu veliki broj računara, za koji čak opet nije procjenjeno da li će ta količina trebati ili neće, što ostavlja mogućnost za različita prilagođavanja i zloupotrebe – kaže Ivana Korajlić, Transparensi internešnal BiH.

Iz Fonda, umjesto o propalom tenderu, danas puno riječi o koristima koje bi pacijenti i ljekari trebalo da imaju od elektonske baze podataka. Ugovorom će, kažu, biti obuhvaćene nabavka sistema, kartica i čitača, ali i računara koji su zdravstvenim ustanovama, kako tvrde, prijeko potrebni.

Zato će kupiti najmanje tri hiljade i nijedan, kažu, neće biti višak. Iako je, priznaju, projekat skup, poručuju da će se vrlo brzo isplatiti.

vlcsnap-5845-03-10-04h03m12s987

– Osiguranici će dobijati račune sa cijenama svih usluga koje su koristili. Biće smanjeno vrijeme čekanja na dijagnostičke i terapijske procedure. Uvođenje e-recepata dovešće do smanjenja troškova. Uvođenjem elektronske zdravstvene knjižice biće smanjene gužve u administraciji – poručuju iz Fonda.

Međutim, pojedini medicinari strepe od uvođenja novog sistema. Neki kažu da ono što su čuli od kolega iz Srbije, nije poslužilo kao ohrabrenje.

– Imaju puno problema prilikom unosa infomracija. Posebno je, nažalost to što se pacijenti žale da njima to ne odgovara. S obzirom na našu situaciju u kojoj se trenutno nalazimo, i sve ono što nas prati, posebno u zdravstvu, zaista treba dobro razmisliti, prije svega mislim na Ministarstvo zdravlja, da li nam uopšte treba ovakav jedan projekat” – ističe Ranko Palačković, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Iz Ministarstva zdravlja nisu odgovorili na novinarska pitanja, već su ih preusmjerili na Fond. Tender za nabavku elektronskog zdravstvenog kartona prvobitno je bio projektovan na nešto više od 17 miliona maraka.

Kasnije su se predomislili, pa su vrijednost podigli na 23 miliona. Pošto je tender poništen, na potezu je Kancelarija za žalbe koja mora da odluči da li će prihvatiti ili odbaciti žalbu ponuđača.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA