Naučnici: Biblija laže, Sodoma i Gomora nisu uništeni!

1703

Tačnost Biblijskih opisa istorijskih događanja oduvijek je bila predmet rasprava. Živimo u svijetu gdje vjera zauzima bitno mjesto kod većine stanovništva. Tim prije, naučna proučavanja Biblije i rezultati koji iz njih dolaze često postaju kontroverzni.

Tako je i sa rezultatima koje je dobila ekipa naučnika sastavljena od genetičara i arheologa dokazala kako se genocid, opisan u Starom zavjetu, nikad nije dogodio. Bog se, prema pisanju Biblije, javio Izraelcima koji su išli prema obali Crnog mora i rekao im da u svojem pohodu na Kanaan, zemlju meda i mlijeka, “ne ostavljaju živo ništa što diše”.

Prema nedavno dovršenoj genetskoj studiji objavljenoj u American Journal od Human Genetics, stanovnici gradova Sodome i Gomore nisu uništeni. Oni su preživjeli pohod Izraelaca na Kanaan i imaju svoje potomke i danas.

Izvučen DNK ima poklapanje u živom narodu

Naučnici su izvukli DNK iz ostataka petoro ljudi iz nekadašnjeg gradova gdje su živjeli i reprodukovali kompletan niz DNK. Uporedili su dobijene rezultate sa stanovništvom Libana i dobili poklapanje od 90 odsto.

Dalje, rezultati arheoloških istraživanja ne potvrđuju nikakvo rašireno uništavanje kanaanskih gradova između bronzanog i željeznog doba. Gradovi na obali poput Sidona i Tyre pokazuju konstantno postojanje sve do današnjih dana.

Očekivalo se više genetske raznovrsnosti

Libanci su velikim dijelom potomci stanovnika Kanaana prije dolaska Izraelaca. Radi se o genetskom kontinuitetu u Levantu koji postoji od, najmanje, bronzanog doba. Zanimljivo je da je za područje u kojem je bilo toliko ratova tokom vijekova bilo za očekivati više genetske raznovrsnosti.

– Sadašnji Libanci vjerovatno su direktni potomci stanovnika Kanaana prije dolaska Izraelaca, ali imaju i mali udio evroazijskog porijekla koji je došao zbog osvajanja dalekih populacija kao što su Asiraci, Perzijanaci ili Makedonaci – kazao je Marc Haber, jedan od istraživača.

Ako je to stvarno tako, stanovništvo ozloglašene Sodome i Gomore ipak je preživjelo.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA